Funky jazz, amiben a fuvola önkifejezési eszközzé válik

Haáz Mártont a városban ragályos mosolya mellett a legtöbben zenészként és zenetanárként egyaránt ismerhetik. Fuvolásként klasszikus vonalon a Székelyföldi Filharmónia zenészeként lép fel, könnyűzenében a frissen alakult Néked popzenekar hangzását színesíti, jazz vonalon pedig a Meshroom improvizációs csapatban kalandozik, akiknek épp ma, március 28-án lesz fellépésük Csíkszeredában. Hangszertanárként Marci öt éve tanít fuvolát a Pallóban.

A klasszikus, kötött és az improvizatív, szabad zene közt egyensúlyozva Haáz Márton most egy olyan jazzfuvolást mutat be nekünk, aki felismervén a hangszer hagyományos határait, bátran és szuverén módon túllépi azokat. Fülünknek meglepő fuvolaszárnyalás következik, amely a zenét utazássá, szellemi kalanddá teszi, ugyanakkor történetet mesél el. Itt semmi sem megszokott, lapos, vagy illusztratív, ásítozni nem fogunk, rácsodálkozni annál inkább. 

Bár nem vagyok szülő, azt gondolom, azok a gyerekek, fiatalok, akik gyakorló, kíváncsi, igazán zeneszerető és kísérletező tanároktól tanulnak, a kottafóbián túl az öröm tempóját veszik majd fel. Haáz Márton zeneajánlója következik.

Felszabadító és funky lehet a fuvola

Egészen kiskoromban, talán negyedik osztályban hallottam először Hubert Laws lenyűgöző fuvola-, pikoló- és altfuvolajátékát. Egy felirat nélküli CD-t kaptam egykori hangszertanáromtól, Sándor-Kálmán Attilától, ismertebb nevén Puszu bácsitól, amin a Romeo & Juliet című Hubert Laws-album volt hallható. Csak később jöttem rá, hogy a fuvolaterem falán lógó képek közül az egyiken az előadó látható, sok világhírű klasszikus fuvolaművész közt egyedüli jazzfuvolásként. 

Haáz Márton (1993, Székelyudvarhely) Öt éve a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum fuvolatanára, fuvolista, a Székelyföldi Filharmónia (klasszikus), a Meshroom szabad improvizációs csapat (jazz) és a Néked zenekar (pop) tagja. Keresi útját a zenei műfajok között és igyekszik minél több zenei műfajba belekóstolni a fúziós jazz-től az elektronikus kísérleti zenéig.

Ekkor még elképzelni sem tudtam, hogy hogyan szólhat a fuvola jazz, funk, light jazz és egyéb műfajokban. Klasszikus zenészként mindig is korlátoltnak éreztem magam, a kotta rabjának, és viszonylag korán megfertőzött a jazz világa, amit főként Hubert Laws zenéjének köszönhetek, mert egy új dimenziót nyitott számomra és egy új perspektívába helyezte a fuvolát, mint önkifejezési eszközt.

Noha iszonyú sok időbe telt felismerni, hogy a zene nem csak klasszikus lehet és nem csak kottából játszható, valamikor középiskolás koromban kezdtem el improvizálni különböző műfajokban kipróbálva magam, eleinte bátortalanul és kevés sikerrel.

Improvizáció és elmozdulás

Az 1976-ban megjelent Romeo & Juliet című album Pyotr Ilyich Tchaikovsky orosz zeneszerző azonos című zenekari művének adaptációja, melyet Bob James hangszerelt és írt át vonós karra, rezesekre és elektronikus hangszerekre. A funky hangzás keveredése a jazz és a klasszikus zene motívumaival és stílusjegyeivel számomra egy teljesen új világ kapuit nyitotta meg, és egy nagyon óvatos kilépő volt a klasszikus zene keretei közül.

Az egész album zenei anyaga nagyon gondosan van összerakva, tartalmilag, formailag és harmóniailag egyaránt. Ezt az egységet gazdagítja Hubert Laws fuvolajátéka, mely hol tematikus, hol pedig teljesen improvizatív. Hubert Laws amerikai jazzfuvolista 84 éves és jelenleg is aktív fuvolásként van számontartva.

Számos albuma megtalálható a YouTube nyilvános videómegosztó portálon, melyek közül az általam leghallgatottabbak a Say it with Silence, The Chicago Theme, The San Francisco Concert és természetesen a Romeo and Juliet.