Fúj a szél a zetelaki utcákon

Komolyan veszik a járványt. Nyolcvannégy házi, egy intézményi karanténos van a községben.
Fotó: Nagy Attila

Zetelaka községben 84 személy van házi elkülönítésben, de van egy olyan helyi is, aki intézményi karanténban van – mondta el megkeresésünkre Nagy Attila, a község polgármestere.

Tizenhárom személy esetében járt le az otthoni elkülönülés kéthetes ideje, gyorsan változnak a számok a folyamatos hazaérkezések miatt a községvezető szerint. A nagy többség Németországból és Ausztriából érkezett haza, és az év nagy részében külföldön tartózkodik munkavégzés céljából.

Olaszországból a hónap elején, március 6-9-e között érkeztek haza, de ezek a személyek már túlvannak a házi karanténon, a fertőzésnek semmilyen tünetét nem hordozzák.

– Amikor elkezdték kötelezni a hazatérőket a házi karanténra, akkor az elején volt egy-két probléma, nem mindenki vette komolyan az intézkedéseket. Aztán, a rendszeres ellenőrzésnek, és tetemes büntetéseknek köszönhetően mindenki a helyén kezeli az ügyet – mondta a polgármester.

A harmadik katonai rendeletben ígért nyomkövetőket még nem alkalmazzák a házi elkülönítésben lévőknél.

Van egy kicsi feszültség, de nagyon fegyelmezettek az emberek

– A kijárási tilalom kihirdetése után még láttam kószáló embereket az úton, de az ellenőrzések és büntetések után Zetelaka utcáin fúj a szél, olyan üresek – fogalmazott Nagy.

Számba vették a 65 éven felülieket a községben, kilencven ember felel meg ennek a kritériumnak. Az önkormányzat munkatársai felkeresték ezeket az embereket korábban, így 15 főre szűkítették azoknak a listáját, akik valóban segítségre szorulnak.

A legfontosabb teendők közé tartozik ebben az községben is a lakosság tájékoztatása. A község honlapján külön menüt alakítottak ki, ide töltik fel a koronavírussal kapcsolatos információkat. Nincs könnyű dolguk, hiszen a kijáráshoz szükséges nyilatkozatok negyedik alkalommal módosultak.

Változtattak a nyilatkozatok kiosztását illetően, ezentúl nem az élelmiszerüzletekben hagyják, hanem a községi újsággal együtt berakják a postaládákba. A kétezer példányban nyomtatott községi lapban további információkat találhatnak a lakók a védekezéssel, intézkedésekkel kapcsolatban.

– Fontosnak tartom kihangsúlyozni azt, hogy kézzel írott nyilatkozatokat is elfogadja a rendőrség, ha tartalmazza az alapvető adatokat. Az általunk kiküldött nyilatkozatok egyik oldalán a hivatalos, román nyelvű űrlapokat találják, a hátoldalán pedig kitöltési segítségként magyarul is ott van a szöveg. Ezt egyénileg lehet sokszorosítani, másolni, a lényeg, hogy mindenkinél legyen ott a nyomtatvány – hangsúlyozza a polgármester.

A nyolc ágyból egy már foglalt

Három szobában, nyolc ágyat készítettek elő azok számára, akiknek intézményes karanténba kell vonulni. Korábban beszerezte a hivatal a szükséges kellékeket: ágyneműt, pizsamát, papucsot vásárolt. A sportcsarnokban kialakított szállást már a csendőrség őrzi, ugyanis csütörtökön lakó költözött bele, egy községbéli tért haza a már piros zónának számító Németországból.

Napi három étkezést, vizet biztosítunk a catering-cégen keresztül, tisztálkodási kellékekkel látjuk el a karanténban lévőket. A kilátások alapján mind a nyolc helyet elfoglalja majd valaki, folyamatosan érkeznek haza az emberek. Gondolkozunk a bővítési lehetőségen is, egy panzió épületében további embereket tudunk elhelyezni, ha szükséges teszi hozzá a polgármester.

Online ügyintézésre állnak át

Ügyfélfogadás jelenleg nincs, a sürgősségi eseteket is csak telefonos egyeztetés alapján tudják kiszolgálni. A munkaprogramot átalakították az alkalmazottak védelme érdekében, egy helyiségben csak egy ember tartózkodhat, polgármesteri rendelettel minden egészségügyi ajánlást kötelezővé tettek az intézményben.

Jövő kedden lesz a tanácsülésünk a kultúrotthonban, ahol három méterre ülve egymástól azt is el akarjuk dönteni, hogy ezentúl online tanácsüléseket szervezzünk, távmunkában végezzünk minél több tevékenységet.

Minden új, állandóan változik a helyzet

A polgármester elmondta, napi 12-13 órát kell dolgozni a koronavírus-járvány miatt, ráadásul olyan helyzetbe kerültek, amilyenbe még előtte soha. Állandóan változik valami, semmi sem állandó.

Nagy szerencse, hogy az idei terveket nem érinti a világjárvány, négy folyamatban lévő beruházás van a községben, egyik esetben sem kérték a vállalkozók a munka halasztását idáig. Egyébként, uniós finanszírozású projektek esetében van lehetőség halasztásra, felfüggesztésre, alapos indoklással.

A koronavírus mellett a legnagyobb problémánk az, hogy egyre többen kezdtek el „gyufával kaszálni”. Mi, és a tűzoltók is tudnánk hasznosabb, a járvány terjedésével kapcsolatos tevékenységet végezni az oltogatás helyett. Két esetben is olyan közel gyújtották meg a kaszálót, hogy veszélyeztette az erdőt is. Próbálunk nagy szigorral fellépni ilyen esetekben, de 4-5 esetből csak egy alkalommal kapjuk el a tettest mondja a községvezető.