Frissítve: Csíksomlyóra jön Ferenc pápa? Igen!

Román médiaértesülések szerint Csíksomlyót is felkeresi idei romániai látogatásán Ferenc pápa, de ezt még nem erősítették meg hivatalos források – írja a maszol.ro.

A Q Magazine szerint a katolikus egyházfő május 31-én érkezik Bukarestbe, és három napot tölt az országban. Ez idő alatt Iaşi-ba is ellátogat, illetve Balázsfalvát és Csíksomlyót is felkeresi. A pápa látogatásának hiavatalos programját várhatóan pénteken ismerteti a Vatikán.

Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a Maszolnak elmondta: csak akkor derül ki, hogy a pápa valóban felkeresi-e Csíksomlyót, amikor hivatalosan közlik az egyházfő romániai programját. “Amíg nincs hivatalos program, addig mi sem tudunk semmit. Addig minden ezzel kapcsolatos információ álhírnek számít” – jelentette ki.

Klaus Iohannis államelnök 2017-ben egy vatikáni vizit alkalmából hívta meg Romániába a pápát, aki meg is ígérte, hogy eljön. Az ország utoljára 1999-ben látta vendégül a Vatikán és a római katolikus egyház fejét, II. János Pál pápa személyében. A lengyel származású pápa akkor csupán Bukarestbe látogatott el, pedig Gyulafehérvár számít a legnagyobb római katolikus központnak Romániában.

Frissítés:

Megerősítette az államelnöki hivatal, hogy Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa a romániai látogatása során, amely május 31. és június 2. között esedékes – közölte pénteken az Agerpres.

Oláh Zoltán, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség sajtósa a Maszolnak elmondta: a Ferenc pápa június elsején keresi fel Csíksomlyót, ahol több órát tartózkodik majd. “A szentatya misét is celebrál. Hasonlítani fog az esemény a csíksomlyói búcsúhoz” – magyarázta. Oláh Zoltán további részletekkel nem tudott egyelőre szolgálni a katolikus egyházfő romániai látogatásáról.