Friss fügét kóstoltad?

Fotó: MIHÁLY ÁGNES

A friss füge olyan alapanyag, amitől eléggé idegenkedünk, hiszen alig néhány hétig található meg a boltokban, így főként az aszalt változatát ismerjük. Aki viszont valaha evett már friss fügét, az sosem felejti el az ízét, és már csak B opció marad a szárazabb, édes változata. Én a fügét finom piskótákkal, és lágy krémekkel szeretem a legjobban. Kitűnő párosítás mellé a méz, a fahéj, a gyömbér, de karamellel is isteni. Én most egy mézes-gyömbéres-fahéjas muffin receptjét hoztam el, erre jön a krémsajtos hab, majd a friss füge. És ha már itt vagyunk, végre azt is letisztázhatjuk, mi a különbség muffin és cupcake között.

Hozzávalók (12 darabhoz):

A muffinhoz:

A krémhez:

+ friss füge, földicseresznye

Elkészítés:

A muffinhoz egy edénybe tesszük a mézet, a vajat, a kefírt, a vaníliát és a reszelt gyömbért, majd néhány percig mixerrel kavarjuk. Jöhetnek bele egyenként a tojások, majd tovább kavarjuk. Ne ijedjünk meg, ha nem homogén a masszánk, majd a liszt segít rajta. Egy külön tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel felváltva a tojásos alaphoz keverjük. Muffinpapírral kibélelt formákba töltjük, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűltek a kis sütik, a krém hozzávalóit egy mixerrel elkeverjük, majd egy habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk. Így lesz a muffinból cupcake, hogy finom kis krém díszeleg a tetején. Díszítsük friss fügével, földicseresznyével.

Tipp:

Ha van otthon fagyis kanalunk, adagoljuk azzal a masszát a formába. Meglátjuk, sokkal egyszerűbb lesz.

Ha állati eredetű tejszínt használunk, válasszuk mindig a lehető legmagasabb zsírtartamút, és győződjünk meg róla, hogy jól behűtöttük, mielőtt megpróbálnánk felverni.