A főügyész napjai meg vannak számlálva

A főügyészségen tett csütörtöki látogatását követően Tudorel Toader igazságügyi miniszter kijelentette: még a nap folyamán elindítja, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyész mandátumának lejártáig jelöljék ki annak utódját. Azzal indokolta kijelentését, hogy a főügyész mandátuma áprilisban lejár, a kinevezési procedúra pedig hosszú időt vesz igénybe.

Toader még októberben kezdeményezte a főügyész leváltását, arra hivatkozva, hogy Lazăr 2016-os kinevezése óta többször túllépte hatáskörét. A legfőbb akkor ügyész úgy reagált: az igazságügy-miniszter által a menesztése indoklására felhozott érvek túlzások, 36 éven keresztül kizárólag „nagyon jó” minősítéseket kapott a tevékenységi kiértékelőkön, és soha nem kérdőjelezték meg szakmaiságát.

Különben a főügyészségen tett látogatása alkalmával éppen az érintett Augustin Lazărral való találkozó nem szerepelt a miniszter programjában.

„A legfőbb ügyésszel kellett volna felvennie a kapcsolatot,

nem mással. Kellene, hogy legyen annyi bátorsága, hiszen a legfőbb ügyész nem eszik embereket. Bárki jött hozzám, én mindig fogadtam. Ugyanakkor az alkotmánybíróság joggyakorlata is világosan leszögezi, hogy az intézményeknek lojálisan együtt kell működniük, vagyis az igazságügyi miniszter nem mehet be egy intézménybe intrikákat szítani, hanem fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és meg kell mondania férfiasan, mik a problémák” – fogalmazott Augustin Lazăr és hozzátette: egyesek örömére nem lesz jól működő főügyészsége az országnak.