Az RMDSZ adhatja a Hargita megyei prefektust

Petres Sándor (balról) alprefektus neve merült fel egyelőre az RMDSZ részéről.
Fotó: Hargita megyei prefektusi hivatal Facebook-oldala

Egyre biztosabb, hogy az RMDSZ nevesíthet Hargita megyében prefektust Szabó Zsolt Plus-os politikus helyére, akit az USR-Plus kormányból való kiválásakor menesztett (többek között) Florin Cîțu miniszterelnök.

A koalícióban már egy hete elvi megállapodás volt arról, hogy a prefektusokat ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelyikhez a megyei tanácselnök is tartozik, így várható volt, hogy Hargita megyében RMDSZ-es lehet, de akkor még Florin Cîțu PNL-elnök azt mondta, hogy lehetnek kivételek – írta december 8-án az Agerpres.

Azóta lezárultak a kormánykoalícióban a prefektusi tisztségek elosztásáról szóló tárgyalások, végül az az egyezség született, hogy a szociáldemokraták veszik át a prefektusi tisztségeket azokban a megyékben, ahol a PNL tölti be a megyei tanács elnöki tisztét, és fordítva, a PNL veszi át a prefektúrákat azokban a megyékben, ahol a PSD tölti be a megyei tanács vezetését, írja a Transindex az actualdecluj.ro-ra hivatkozva.

Az említett hírportál forrásai szerint az országos egyeztetéseken az RMDSZ elveszítette a szatmári és a kolozsi prefektúrát, előbbi a PSD-hez, utóbbi a PNL-hez került, cserébe megkapta Hargita megyét és megtarthatta Aradot, Kovásznát és Szilágy megyét.

A koalíciós pártok így osztották el a megyéket:

PSD: Bukarest, Bákó, Buzău, Beszterce-Naszód, Brăila, Krassó-Szörény, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Szatmár, Temes, Tulcea, Vrancea, Vâlcea

PNL: Fehér, Argeș, Bihar, Brassó, Botoșani, Constanța, Călărași, Kolozs, Gorj, Hunyad, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Suceava, Teleorman, Vaslui

RMDSZ: Arad, Kovászna, Hargita, Szilágy

Ugyanezt a listát közölte hétfő este az Adevărul portál is, saját forrásaira hivatkozva, megjegyezve, hogy az elosztás nem tekinthető véglegesnek.

Az RMDSZ országos elnöki hivatala portálunknak megerősítette a négy prefektusi pozíciót, hozzátéve, hogy tíz alprefektusa lesz: Fehér, Brassó, Hunyad, Bihar, Máramaros, Kolozs, Maros, Beszterce, Szatmár megyékben és Bukarestben.

Hargita megyében három magasrangú politikustól is azt az információt kaptuk, hogy biztos a prefektusi szék,

már csak az a kérdés, hogy ki foglalja el.

A legkézenfekvőbb opció a jelenleg alprefektusként tevékenykedő Petres Sándor volna, aki kérdésünkre azt mondta: még nem keresték meg, és nem is nyilatkozik arról, hogy vállalná-e, amíg ez hivatalosan nem történik meg. Egyik forrásunk szerint a megyei egyeztető tanácsban a területi (széki) szervezetek a napokban kell hogy egyeztessenek a jelölésről.

Petres Sándornak van már tapasztalata prefektusként, 2014 júliusában váltotta pár hónapra a PSD-s Jean Adrian Andreit, illetve Szabó Zsolt 2021 szeptemberi menesztése óta Marius Țepeluș (PNL) alprefektussal együtt vezetik a hivatalt.