Forradalmi módszer: sikeresek a fiatalok itthontartásáért tett erőfeszítései Gálfinak

Fotó: archívum

Sokan vádolják azzal Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nem elég tevékeny és a mindenféle pályázatok elnyerése ellenére elmaradnak a kivitelezések, nem történnek a város fejlődését szolgáló konkrét lépések.

FIGYELEM!

KACSA rovatunk nyomokban valóságot is tartalmazhat.

Valamiért a városlakók nem értékelik, hogy a polgármester csak az utóbbi hónapokban rengeteg olyan lépést tett, amely megoldhatná a város legnagyobb problémáját, a fiatalok elvándorlását. Mivel ez nem csak városi, hanem országos probléma, és mivel annyira jól irányzott lépéseket tett, azt is mondhatnánk, csúcsra járatta az ezt megelőző intézkedéseket, államelnöki indulását is csak támogatni tudnánk.

Már a 2022-es év decemberében gyanús volt, hogy éppen akkor, amikor a város végén történő útjavítások miatt ellehetetlenült a város elhagyása Boldogfalva irányába, az alternatív útvonalként használt Farcád és Székelyudvarhely közötti szakaszt lezárták.

Mivel a polgármester kommunikációja nem volt egyértelmű, azt sejtettük, hogy így próbálja fellendíteni a bethlenfalvi turizmust, hiszen annak, aki el szerette volna hagyni a várost, Szombatfalván, vagy Bethlenfalván kellett átkelnie. Két legyet egy csapásra, gondolhatta a városvezető, aki ezzel azt a problémát is megoldotta, amely a turizmusban dolgozóknak évek óta nem sikerül: az Udvarhelyen töltött órák számának növelését. 

De ezt további lépések követték – elmaradt a tűzijáték, az aszfaltozás, fiókba zárták a mozi elindítását kezdeményező petíciót – így biztossá vált:

Gálfi a fiatalok itthon/otthon maradását elősegítő politikát folytat.

„A tömeges elvándorlás a város elöregedését eredményezi, de nem nézzük tétlenül, segíteni fogjuk a fiatalok itthonmaradását” – árulta el megkeresésünkre a polgármester, aki a jövőben minden, Udvarhelyről kivezető útvonalat lezárna. Elmondása szerint az óévet búcsúztató, és az újévet köszöntő tűzijáték is azért maradt el, mert biztosabb, ha ezek a fiatalok nem csupán a várost, de lakásaikat sem hagyják el, így jóval kisebb az esélye a külföldre emigrálásuknak. 

A többi, fent is említett lépés is tökéletesen beleillik a fiatalok itthon-, és főleg otthonmaradását elősegítő intézkedéscsomagba. „A mozi, az uszoda és az utak feljavítása is csak olaj lenne a tűzre az elvándorlás tekintetében” – fogalmazott Gálfi.

Kínát Udvarhelyre, s meglesz a negyvenezer

A polgármester a fiatalokat itthontartandó csomagjának egyik legfontosabb intézkedését mégis az újév elején lépte meg. „Hogy véletlenül sem menjünk Kínába, Kínát hozzuk Udvarhelyre” – írta Kvan Csi kínai üzletember látogatásával kapcsolatos Facebook-bejegyzésében. A városlakók azt sejtik, az üzletember helikopterrel közelítette meg a városházát, így jutott át a város bejáratain álló blokádokon, ezért sem látta még a helyi útviszonyokat, így csak remélik, hogy további kínaiakat hoz magával Csi. Ezzel Gálfi azt is megmutatná, hogy a POL nélkül is meglesz a negyvenezer.  

A jövőbeni együttműködés tekintetében történő megbeszélést sikeresnek gondolja a polgármester, biztosat nem állít, mert ahogy fogalmaz, „neki ez kínaiul volt”. De miért pont Kína? Ha lúd, legyen kövér, vallja a városvezető, és amellett, hogy sajátjaink itthon maradnak, ezzel még növelhetjük a fiataljaink számát, hiszen azt már mindannyian tudjuk: a kínaiak annyian vannak, mint az oroszok.