Fordulóponthoz ért a kormányválság

Lassan egy hónapja már, hogy az ellenzéki pártok és a kormányból kilépő USR PLUS arra készül, hogy megbuktassa a PNL-s Florin Cîțu vezette kabinetet. A parlament elé terjesztett két bizalmatlansági indítvány közül előbb a Szociáldemokrata Pártét (PSD) vitatja meg a plénum, közölte az Agerpres.

A parlament két házának összevont házbizottsága kedden úgy határozott, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát csütörtökön 14 órától olvassák fel a parlamentben, majd jövő kedden 12 órától szavazásra bocsátják.

A szenátus elnöke, Anca Dragu (USR PLUS) a sajtónak elmondta: a házbizottság PSD-s tagjai nem támogatták, hogy a parlament előbb az USR PLUS indítványát vitassa meg. A szociáldemokratákon kívül a PNL és az RMDSZ is ellenezte az USR PLUS indítványának napirendre tűzését, alkotmányossági alapon.

Az alkotmánybíróság ugyanis szeptember 28-án, kedden egyöntetűen befogadta Florin Cîţu beadványát, és megállapította, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány. Ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla, mondja ki ugyanaz a határozat.

A döntés utóbbi szakaszára hivatkozott Anca Dragu, amikor azt mondta: napirendre kell tűzni az USR PLUS bizalmatlansági indítványát, ellentétes esetben a parlament megszegi az alkotmányt. A pártvezetés keddi döntése értelmében megvárják az alkotmánybíróság indoklását, addig is készek megszavazni a PSD bizalmatlansági indítványát, ha az kerül hamarabb napirendre a parlamentben.