Folytatódik a sztrájk, nem kérnek a választási pománából

Forrás: Hotnews

Szerda délután tárgyalt a kormány a szakszervezetek képviselőivel. A kormány ajánlata az volt, hogy a tanügyi alkalmazottak két rendben fizetéskiegészítést kapjanak. Eszerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet 1.000 lejben részesülne júniusban, és 1500 lejes fizetéskiegészítésben októberben, a kisegítő személyzet pedig alkalmanként 500-500 lej juttatásra lenne jogosult speciális kártyautalvány formájában. A tanügyi fizetéseket pedig a következő negyedévben várhatóan elfogadásra kerülő közalkalmazotti bértörvény rendezné hosszú távon.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő szerint a legfontosabb üzenet az, hogy Románia kormánya meg szeretné emelni a tanárok béreit. A konkrét bizonyíték erre, hogy július 15-ig elkészül az új bértörvény, amelyben a tanügynek kiemelt szerepe van, és amely a tárgyalások alapja lesz minden érdekelttel, beleértve a tanügyi szakszervezeteek vezetőit is. Így szeptember 1-jén, amikor elkezdődik a parlamenti ülésszak, a bértörvény és a tanügyi alkalmazottak elvárásai, igényei valósággá válhatnak.

Nem akarnak választási pománát

A tanügyi szakszervezetek vezetői csütörtök délben azonban határozott nemmel válaszoltak a kormány ajánlatára, sértőnek nevezték a tanügyben dolgozókra nézve a „választási pománát”, a sztrájk és a tiltakozó megmozdulások folytatódnak. Tiszteletet akarnak, és olyan fizetésemelést, mely a nyugdíjban is megmutatkozik, nyilatkozta Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezet vezetője. Úgy vélik, semmi garancia nincs arra, hogy a közalkalmazotti bértörvény megfelelően rendezné az igényeiket.

Koradélután a Victoriei téren tüntetők egy része a parlamenthez indult, emiatt Bukarest legforgalmasabb központi sugárútján, a Victoriei úton leállt a forgalom. A tüntetők azt skandálják, hogy „Fizetést akarunk, nem választási adományt!” – számol be róla a digi24 televízió.

— Úgy döntöttünk, hogy határozott választ adunk a kormány tegnap esti válaszára. Ma kollégák ezrei érkeztek Bukarestből és az országból, hogy határozott NEM-mel válaszoljunk az ajánlatra – nyilatkozta Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezet elnöke.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek elnöke rámutatott, hogy „mindenért, ami történni fog, Románia kormánya a felelős. A kormánynak kell felelnie a tanulók és a szülők előtt. Olyan országot akarunk, amelyben nem fogadjuk el a vezetők részéről a megaláztatást. Nekik kell olyan ajánlattal jönniük, amelyet a kollégáink elfogadnak”.

— Én nem beszélek a tanév befagyasztásáról, ők döntik el, hogy a tiltakozás felfüggesztődik-e vagy sem. A sztrájk folytatódik. Az elégedetlenségek valósak, az ajánlat sértő — tette hozzá.

Ha nem adtok megoldást, adjátok be a lemondást! feliratú golyóstollakkal fognak tiltakozni a tanárok, hogy  tudják aláírni a kormánytagok a lemondásukat. A szakszervezeti vezetők a Művelt Románia kötetét hagyták a téren hangsúlyozva, hogy szerintük Iohannis államfő projektje a Sikertelen Románia címet kellene inkább viselje.

Amennyiben addig nem egyeznek meg, jövő héten a tiltakozó felvonulások folytatódnak, az kormánypalotától az elnöki palotáig menetelnek május 30-án, kedden a tanügyisek.

16 órától ismét tárgyalnak a kormány képviselői a szakszervezetekkel – írja a hotnews.ro. Az ország többi nagyvárosaiban is zajlanak tiltakozó megmozdulások. Iasiban kifütyülték Marcel Ciolacu PSD-elnököt. Kolozsváron is tüntetett pár száz tanügyis.

A helyzetet bonyolítja, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken beadja felmondását, így a jelenlegi kormány már csak néhány órát lesz hivatalban, nemsokára kormányváltás következik, a PSD adja a miniszterelnököt az eddigi PNL helyett a koalíciós szerződésben foglaltak szerint.