Folytatódik a kormányválság című szappanopera

Andreea Moldovan és Vlad Voiculescu
fotó: romania-insider.com | Sabin Cîrstoveanu

Nem hajlandó az USR-PLUS új egészségügyi minisztert javasolni, amíg Florin Cîțu a miniszterelnök. Dan Barna, a pártszövetség miniszterelnök-helyettese visszautasította a helyettes egészségügyi miniszteri kinevezését.

Florin Cîțu szerda délután azt nyilatkozta, reméli, hogy az USR-PLUS meggondolja magát a nevesítést illetően, addig is átveszi az ügyvivői teendőket, és megtartja a csütörtökre tervezett videokonferenciákat a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel és a COVID-19 háttérkórházak menedzsereivel.

Bejelentette, hogy csütörtökön kormányülés is lesz, a napirenden olyan, többek között az egészségügyi minisztérium által kidolgozott jogszabályok szerepelnek, amelyek „nem tűrnek halasztást”.

Az előző részek tartalmából

A kormányfő szerda reggel közölte, hogy menesztette tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Akkor azt mondta, hogy Dan Barna miniszterelnök-helyettes veszi át ideiglenesen a tárca vezetését. Cîţu Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt is leváltotta. A civilben járványtanos orvosként ismert Andreea Moldovan „bűne” az volt, hogy a karanténszabályok szigorításáról adott ki a napokban minisztériumi rendeletet anélkül, hogy erről a kormányfővel egyeztetett volna olyan körülmények között, hogy a kormány enyhítéseket ígér.

Az USR-PLUS vezetői bírálták a Voiculescu menesztésére vonatkozó döntést, azt mondták, a kormányfő nem egyeztetett velük erről. Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes koalíciós ülést sürgetett, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek.

A másik két koalíciós párt, a PNL és az RMDSZ vezetői támogatásukról biztosították Florin Cîţut, hangsúlyozva, hogy nincs alternatíva a jelenlegi kormánykoalícióra.

Nem úgy fütyült, ahogy táncolni akartak

Egyes elemzők szerint Voiculescu kormányon is ellenzékiként viselkedett, nem építkezett, hanem kritizált, mások pedig azt tartják, a kommunikációs és meggyőző készségeivel van baj, nem tudott együttműködni még a saját párttársaival sem. Harmadrészt strukturális változásokat lebegtetett meg, és az ilyesmiknek nem örülnek azok, akiknek érdekében áll fenntartani a status quo-t.

Ilyen változás például a megyei egészségbiztosító pénztárak vezetőinek versenyvizsgája, akiket az eddigi gyakorlat szerint ideiglenesen neveztek ki, mert akkor sokkal szabadabban el lehet távolítani is a vezetőket az intézmények éléről, amennyiben a hatalom pillanatnyi gazdasági-politikai érdekei azt kívánják. Az egészségbiztosító pénztár a g4media.ro által közölt adatok szerint az utóbbi évek legnagyobb költségvetésével rendelkezik, 44,8 milliárd lejjel a tavalyi 44,7-hez és a 2019-es 24,9 milliárd lejeshez képest. Ezen kívül az ex-miniszter számos tényszerű bakit is elkövetett mostanában: leállt lélegeztetőgépek miatt haltak meg koronavírusos betegek, méltatlan körülmények közt ürítették ki a bukaresti Foișor kórházat, nem volt megfelelően tájékozott a törvénykezésről és maszkot sem viselt, amikor kellett volna.

hírösszefoglaló: agerpres, g4media.ro, ziaristii.com, republica.ro, transindex.ro, evz.com, digi24 alapján