Folytatja ünnepi ellenőrzéseit a rendőrség

Az elmúlt 24 órában több mint négyezer gazdasági szereplőnél ellenőrizték a belügyi szervek a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések betartását – nyilatkozta hétfőn a szaktárca szóvivője. Monica Dajbog szerint a 4100 gazdasági szereplő mellett mintegy 3200 közélelmezési egységre és 172 személyszállító cégre is kiterjedtek az ellenőrzések.

Emellett több mint 70 ezer személyt is ellenőriztek, közülük csaknem 3656-an nem viseltek maszkot, 820-an megszegték a kijárási korlátozást, 18-an pedig nem tartották be a karanténszabályokat.

A rendőrök 4677 bírságot róttak ki a szabálysértések miatt összesen több mint 1 millió lej értékben, és négy ügyben indítottak bűnvádi eljárást.

Hargita megyében

december 27-én a rendőrség a csendőrökkel, a helyi rendőrökkel, a tűzoltókkal és más, a területen hatáskörrel rendelkező, belügyminisztérium alá tartozó hatósággal végezte az ellenőrzéseket. Főként a bevásárlóközpontokat és a szomszédos területeket, éttermeket, parkokat és más zsúfolt területeket, valamint járműveket ellenőrizték. 

A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a megyében 22 gazdasági egységet és 50 más helyet (teraszokat, parkokat, szabadidős területeket, stb.), illetve 34 járművet, köztük egy tömegközlekedési eszközt ellenőrizték. Az ellenőrzések során 802 személyt igazoltattak, közülük 30 nem tartotta be az egyéni védelmi intézkedéseket, de olyan is volt, aki az elkülönítésére vonatkozó szabályokat, ketten pedig az éjszakai kijárási tilalmat szegték meg. 159 elkülönítésben levő, és 355 karanténban levő személyt látogattak meg.

24 óra leforgása alatt 34 szankciót szabtak ki: pénzbírságot vagy figyelmeztetést, közülük 31-et az egyéni védelmi intézkedések be nem tartása miatt, egyet a karanténra vonatkozó szabályzat, kettőt a kijárási korlátozás megszegéséért. Összesen 20.000 lej összegben bírságoltak.

Beszámolójában a rendőrség felhívja a figyelmet, továbbra is fogják ellenőrizni – egyenruhában és civilben is – a szabályok betartását, és azt is írják, hogy az ellenőrzött gazdasági egységeknek megelőző üzeneteket, figyelmeztetéseket küldtek.