Főleg építőanyagokra van szükségük a bögözi tűzkárosultaknak

Fotók: Tegyünk Egymásért Egyesület Facebook-oldala

Még nagyszombaton, április 8-án este – nemzetközi romanap – égett le két ház Bögözben, és ugyan személyi sérülés nem történt, jelentős kár keletkezett: mindkét ház lakhatatlanná vált, a bennük található bútorzat, háztartási gépek is mind odavesztek. Mint Istók Róbert alpolgármester portálunknak a szerencsétlenség után elmondta, adománygyűjtést fognak hirdetni a polgármesteri hivatal oldalán a két család megsegítése érdekében.

Érkezik a segítség a bögözi károsultakhoz

„Két ház vált a tűz martalékává, elpusztítva mindent, amit az ember egy fél élet alatt fel tud építeni. A károsult családok megsegítésére gyűjtést indítottak a községben, több boltban helyeztek el dobozkákat erre a célra, Bögöz faluban önkéntesek is gyűjtenek adományokat a károsult családoknak. Kereshetik személyesen is a károsultakat, náluk érdeklődve, segítve” – írják a Bögöz község Facebook-oldalán közétett bejegyzésben, amelyben a károsultak számlaszámait is közzétették: Gábor Nicolae RO66OTPV261000494121RO03, Gábor Csaba RO12OTPV261001278729RO01.

Gábor Miklós 11 fős családjával lakott a három részre osztott faházban: az egyikben ő a feleségével, két tizenéves és egy huszonéves gyermekével, a másik két helyiségben pedig a két huszonéves fia a feleségeikkel és 1-2 éves gyermekükkel. A szomszédos téglaházban pedig öten laktak, Gábor Csaba a feleségével, két lányával és 3 éves unokájával. Mint kiderült, rokonok, szomszédok fogadták be őket, így a polgármesteri hivatal szállását nem kérték, és már el is indult egy magángyűjtés a házaik újraépítéséhez. Ezzel kapcsolatban április 12-én, szerdán a bögözi károsultak a polgármesteri hivatalban egyeztettek a szükségleteikről. Mint itt kiderült,

minden segítségre szükségük van

a tűzkárosult családoknak, mivel mindenük bennégett. Pénzadományt, ruhákat, élelmiszert, építőanyagokat is elfogadnak – mondta el Istók Róbert alpolgármester.

A község adománygyűjtő felhívása mellett a Tegyünk Egymásért Egyesület is gyűjtést szervezett a két család számára, „tisztítószerek, tartós élelmiszer, tűzifa, szőnyeg, paplan, párna, pelenkák, ruhák stb.” – sorolták a szükségleteket.

Csányi Attilától, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy kicsit visszafogottabb az adományozás roma családról lévén szó. Ők mindenesetre tudnak segíteni függetlenül attól, hogy mekkora lesz az adományozási kedv, hiszen már van raktáron holmijuk: tartós élelmiszer, ruha, bútorok, hűtő. Ezeket nemsokára elszállítják majd Bögözbe, amikor lesz, ahová eltenniük a családoknak az adományokat. Ez már a közeljövőben megtörténhet, de ahhoz építőanyagokra van szükség, és arra, hogy a hivatal ígéretéhez híven elszállítsa a törmeléket.

„Én lementem, nem mellébeszélek, lelkesen dolgoznak. Üvegvattát kértek, vittünk is le nekik, hogy tudjanak haladni. Az téglaházat, amelynek a falai megmaradtak, ideiglenesen újrafedték, hogy visszaköltözhessen bár a nagytata, de fontos lenne, hogy a gyerekek is visszaköltözhessenek, míg kezdődik az iskola” – számol be Csányi, aki szerint ezért most a legnagyobb szükség szigetelőanyagokra, téglára, cementre, ragasztóra, habfugára van. „Jürgen is hozott téglát, de nem elég. Miért nincs az önkormányzatnál egy fedezet, amit ilyen esetekben gyorsan tudnak biztosítani?” – teszi fel a kérdést.

Amennyiben adományoznál, Csányi Attilától a 0740.412.747-es telefonszámon érdeklődhetsz afelől, mire is lenne a legnagyobb szükség. Azt mindenesetre megjegyzi a Tegyünk Egymásért Egyesület elnöke, hogy két családról van szó, hiába, hogy egy udvarban laktak, úgy gondolja, fontos, hogy igazságosan osszák el közöttük az adományokat, amennyiben valaki úgy dönt, segít a károsultaknak.