Fokozódó medvejelenlét Oroszhegyben

Kapálni sem mernek az emberek a medvék miatt. A falu „veteményeskertjében” nappal kóborolnak a nagyvadak.
A fotót Bálint Elemér-Imre készítette.

Hétfő délután medveveszélyre figyelmeztettek a Ro-Alert rendszeren keresztül, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) által kiküldött üzenetet többen megkapták Székelyudvarhelyen is. A jelzés szerint Oroszhegyben, a 73-ik számú ingatlan környékén medvét láttak, és arra hívják fel a figyelmet, hogy ne hagyják el otthonaikat az emberek, ne közelítsenek az állathoz, ne fotózzák, ne próbálják meg etetni.

– Elkergették – mondta röviden Bálint Elemér-Imre polgármester arra a kérdésünkre, hogy mi van a település környékén megjelent medvékkel. Majd hozzátette, napi szinten járnak be a nagyvadak a faluba, riadalmat okozva a lakók körében.

– Rengeteg medve van a falunk körül,

nem is lehet körülírni ezt a helyzetet. Minden nap bejárnak. Utoljára pénteken tettek kárt az egyik gazdaságban, a település közvetlen közelében található Szálosa részen, ami a falu veteményesének számít. Mivel sokat járok a természetbe, nagyjából képben vagyok az állatok számát illetően, úgy saccolom, hogy húsz egyed látogat rendszeresen be hozzánk a minket körülvevő erdőkből – kezdi el a községvezető.

Fotó: Bálint Elemér-Imre

A polgármester szerint a medvéknek az utóbbi idők esős időjárása is adhatott nagyobb bátorságot, mivel nincs mozgás a határon, nincs mitől tartani az állatoknak.

– Vadon lett a körülöttünk lévő környezet a sok eső miatt. Nem csattognak a gépek a mezőn, nem dolgoznak a kaszagépek, így alapzaj sincs, ami elriaszthatná a medvéket. A sok víz miatt pedig nagyra nőttek a bokrok, jól tudnak rejtőzni a vadállatok.

Elmondása szerint az emberek eredménytelenül védekeznek az állandóan visszalátogató nagyvadakkal szemben, a villanypásztor sem ér sokat ebben a helyzetben, mert „az ellenség szerteszét mindenhol megtalálható”.

– Nem akarom az ördögöt a falra festeni,

de a medvék egyre szemtelenebbek, nem félnek semmitől. Küzdünk a bajjal, de tudni kell, hogy a község közel tizenkétezer hektáros területe húsz egyed életterét jelenti, most százharminc medve kóborol ezen a részen. Két vadásztársulat működik a község területén, akik három medve kilövését tudták elérni a százharmincból – magyarázza a polgármester.

Arra biztatja az embereket, hogy amint medvét látnak a falu közelében, tárcsázzák az egységes segélyhívószámot, hogy legyen nyoma a medvetámadásoknak, beszéljenek a számok, hátha abból jobban értenek a hatóságok.

A helyszínre érkező hatósági járművek.
Fotó: Gergely Emese

– Legalább mímelnék, hogy foglalkoznak a kérdéssel, de még azt sem látom. Pedig ki lehetne adni azt a kilövési engedélyt, ki lehetne képezni egy ütőképes csapatot, ami be tud avatkozni vészhelyzetben. A legnagyobb probléma az, hogy félnek az emberek már. Az pedig még a szomorúságnál is rosszabb – emeli ki a községvezető.

Több helybéli személy számolt be portálunknak a hétfői esetről. A csendőrség és mentők mellett a helyszínen voltak a helyi önkéntes tűzoltó egyesület munkatársai is. Csortán Tibor tűzoltóparancsnoknál érdeklődve megtudtuk, hogy a Szálosa utcában lakik az egyik önkéntesük, Gergely Emese, aki részletekkel tud szolgálni a hétfői medvelátogatással kapcsolatban.

– Éppen egy vendégemmel beszélgettem a házunkban, mikor jelzett a telefonja. Mondja nekem meglepődve, hogy Oroszhegyben medve van, a 73-as házszámnál látták az állatot. Akkor

megijedtem, mert mi pont a szomszédok vagyunk.

Rögtön indultam a terasz felé, mert biztos voltam abban, hogy megint a veteményes felől érkezik. Távcsövet vettünk elő, láttuk ahogyan érkezik befelé a gabonában. Mintha hallotta volna a gyülekező népet, ahogy érkeznek a csendőrök: két lábra állva figyelt a falu felé – meséli az önkéntes tűzoltó.

A múlt pénteki áldozatok.
Fotó: Bálint Hunor

A lakásuk előtt sorakoztak a hatósági járművek és a helybéliek. A 112-t Emese szomszédja, Bálint Tibor értesítette, akinek múlt pénteken tett kárt a gazdaságában a medve.

– Azért érkezett vissza, mert kereste a bárányokat.

Pénteken reggel kilenc óra körül egy juhot a két ikerbárányával kivégzett. Oda kerültünk, hogy napvilág senki sem mer kapálni a veteményesben, mert állandóan járkálnak a medvék – meséli a gazda a pénteki esetről.

Hosszú felsorolásba kezd ezután, a négy-öt alkalommal faluban járó medvék látogatási időpontjait idézi fel.

Miattuk jött a hétfői Ro-Alert üzenet
Fotó: Bálint Hunor

– Azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy hívja a 112-t, ha medvét lát a falu közelében. Hiába fényképezzük, integetünk nekik, az nem használ. Abban bízom, hogy fentről is látni fogják a sok bejelentést, s tenni fognak, megadják a kilövési engedélyt, vagy elviszik innen ezeket az állatokat – javasolja a károsult.