Fogcsikorgatva, égő combokkal: három aranyat szerzett Nagy Elemér

Három számban indult Nagy Elemér, három arannyal tér haza, fotó: a sportoló személyes archívuma

2024 márciusának első hétvégéjén Bukarestben rendezte a Román Atlétika Szövetség a fedettpályás masztersz országos bajnokságot, 35 éven felüli, leigazolt sportolóknak.

A versenyen résztvevő 224 atléta között a székelyudvarhelyi Városi Sportklub (VSK) sportolója, Nagy Elemér is ott volt, három számban is részt vett: a 60, a 200 és 400 méteres síkfutásban. Elmondása alapján annak ellenére nyerte meg mindhárom próbát, hogy a felkészülés utolsó három hetében hűléssel, örökös torokfájással, zsúfolt programmal küszködött.

Az első napon,

60 méteres sprintben a székelyszentkirályi általános iskola testnevelő tanára egyéni csúcsot döntött, a tavaly 8,66 másodperces idejét javította 8,45-re. Ahogy fogalmaz már ez a próba sokat kivett belőle a bemelegítéssel, utazással, szervezési teendőkkel, és kevés alvással együtt, és az időjárási körülmények sem voltak a legmegfelelőbbek, már bemelegítésnél mindenki panaszkodott a teremben levő nagy, 24-25 Celsius-fokos melegre.

Három órával első aranyérmének megszerzése után jöhetett a 400 méteres síkfutás, amely a „szakik szerint a legkeményebb próbák egyike, ahol a sprintiramot hosszú távon kell tartani és ez savasítja, betonnehézzé teszi a lábat az utolsó 150, 200 méteren” – mondja Elemér, aki ennek ellenére fogcsikorgatva, égő combokkal, sípoló tüdővel nyomta végig a távot az utolsó centikig és meg is lett az eredménye, második számában is aranyérmet szerzett.

Másnap,

vasárnap a kedvenc próbája, a 200 méteres sprint következett, amely során Elemér élete második legjobb idejét futotta a távon, szám szerint 28,08 másodpercet, mindössze 3 tizeddel maradt el egyéni csúcsától. „Itt is nagy a savasodás, de rövidebb a táv, a nagy betonrúd az utolsó 70-80 méteren áll bele a lábadba” – vélekedik a Bukarestből három arannyal hazatérő testnevelő tanár, hozzátéve, hogy a fedettpályás versenyek külön nehézsége, hogy a kanyarok nagyon élesek, és még emelkednek is.