Fődíjat nyert az Isteni kéz

Lezárult a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle hetedik alkalommal meghirdetett, Filmgalopp című versenye, melyre olyan 2019. január elseje óta elkészült dokumentarista alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelyek stábjának kulcsfigurái nagyrészt erdélyi alkotók, és javarészben erdélyi helyszíneken és magyar nyelven készültek.

Idén hét dokumentumfilm került be a Filmtettfeszt versenyszekciójába, a győztes alkotásokat október 9-én, szombaton hirdették ki a kolozsvári Győzelem moziban. A Filmgalopp közönségdíjasa idén Simó Boglárka Árva csillagok című filmje lett, melyben a hajdani székelykeresztúri gyermekotthon története bontakozik ki egykori lakójának személyes portréja által. A különdíjat idén Medve Ferenc kapta Being a Bee című rövid természetfilmjéért, mely a méhek egy napját mutatja be, azt, hogy hogyan küzdenek meg a természeti erőkkel és az emberi tevékenységekkel.

A Filmgalopp fődíját pedig, az egymillió forintos pénzjutalmat a székelykeresztúri filmrendező, László Barna vihette el, Isteni kéz című alkotásával.

Fotó: Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle Facebook-oldala

László Barna portréfilmje Csángálóról, a világhírű brácsásról szól, akit kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagy: remegni kezd. Az a zenész, aki kiejti kezéből a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási Banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, amelyben egész életében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson-betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, amelyben ő él, s amely csak az isteni segítséget fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az „isteni kéz” segíthet…

– Ennek a fődíjnak most nagyon örülünk, hiszen szakmai elismerés – osztja meg telefonos megkeresésünkkor László Barna, milyen érzések vannak benne a Fimgalopp díjkiosztója után. „Három héten belül a magyarországi elismerés (legjobb dokumentumfilmnek járó díj az Ars Sacra Filmfesztiválon – szerk. megj.) után most Erdélyben is kaptunk egy nagyon komoly díjat, úgyhogy ez jól esik” – mondja Barna.

A 2020 februárjában elkészült Isteni kéz

című dokumentumfilmmel egyébként több filmfesztiválra is eljutottak már, így a Krakkó Filmfesztiválra, a müncheni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra, a marosvásárhelyi Alter-Native filmfesztiválra, a budapesti Ars Sacra Filmfesztiválra – ahol elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, valamint a Szebeni Astra Filmfesztiválra. Utóbbi nagy elismerés volt László Barna számára, hiszen alkotása egyedüli román-magyar filmként szerepelt az ország legkomolyabb nemzetközi filmfesztiválján.

A tervek szerint az Isteni kézzel még más filmfesztiválokra is neveznének, ám eléggé szűkös a kör – osztja meg Barna. Alkotása ugyanis 2020-ban készült, a koronavírus-járvány miatt pedig elmaradtak a közönség előtt szervezett filmfesztiválok, így egy év teljesen kiesett a film életéből, magyarázza. A filmfesztiválokon pedig alapvető követelmény, hogy ne legyen egy évnél idősebb a film. 

– Egy kicsit szerencsétlenül alakult ennek a filmnek az utóélete a covid miatt, de így is örülünk, hogy Udvarhelyen és Keresztúron vagány bemutatók voltak, ahová a zenekarok tagjait is meghívtuk, Csángálót és Dumnezeut. Mindenhol állva tapsolt a közönség – meséli a film rendezője, hozzátéve, fontos számára fontos a szakmai elismerés, de az, hogy a “közönség szeresse, átéljék és libabőrösek legyenek, az a legfontosabb dolog” – vallja.

– Most volt egy vetítés például Balánbányán, ahol Csángáló lánya és az ő férje is megnézték a filmet, és azt mondták nekem: „Barni, hát ez egy komoly film, te. Ez nagyon komoly film. Ezzel kell menni Ámerikába, ezzel sok pénzt keresünk, minden, nem úgy van.” Mondtam erre, hogy hát, van benne valami.

Az Isteni kéz legközelebb jövő héten lesz látható Budapesten, a Hagyományok Házában, de László Barna reméli, lehetőségük lesz még vetíteni a filmet a keresztúri, szentgyörgyi és más települések közönsége előtt is, ahogy Udvarhelyre is szeretnének még jönni, Csángáló, Dumnezeu és a Szászcsávás Band többi tagjának meghívásával.