Finn festék: Jarmo Nieminen kiállítása Udvarhelyen

Visszatérés címmel nyílik meg Jarmo Nieminen finn származású festő, erdész, vállalkozó festészeti kiállítása október 25-én 17 órától, a Művelődési Ház koncerttermében. A kiállító művészt Albert András méltatja, közreműködnek a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákja. A kiállítás házigazdája, Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

A Helsinki Magyar Kulturális Központ honlapján ezt olvashatjuk az alkotóról:

Jarmo Nieminen Hämeenlinnából származik, végzettségét tekintve erdész. Több mint harminc éve él Budapesten. Magyarországi élete egy finn-magyar közös befektetési vállalatnál, a Nordline Rt.-nél kezdődött, amelynek egyik vezetője volt, majd néhány év elteltével az átmenetinek induló tartózkodás állandóvá változott. A befektetési szféra és az üzleti élet hozta feladatok, valamint családi kapcsolatok nyomán Magyarország a második otthona lett.

A festészettel a munkában eltöltött aktív évek után kezdett foglalkozni barátai biztatására. Akril festményeit a vidámság, az életöröm és az intenzív színek jellemzik. Munkáihoz a megélt élet tapasztalataiból és emlékeiből és a művészetből merít ihletet. Festményein gyakran megjelenik a természet, és a pályája elején erdészként szerzett élmények. A vásznon kívül újabban ipari használatból kivont nagy kartonhengerekre és fémcsövekre is fest, ezzel a fajta újrahasznosítással mintegy új életet ad ezeknek a tárgyaknak. Munkái eddig budapesti, espooi és hämeenlinnai kiállításokon voltak láthatók.

Jarmo Nieminen munkáiból honlapján található válogatás.
Nyitókép: Jarmo Nieminen, Énekes hattyúk III, részlet