Filutás: biztos voltam benne, hogy nyerni fogunk

Az olasz csapat majdnem mindent vitt az első szakaszon, viszont a Team Nováknak még tervei vannak. De hol van Novák Károly Eduárd?

Kossuth utcai befutóval ért véget a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny első szakasza augusztus 4-én, szerdán. A körverseny először érintette Maros megyét is, a mezőny Marosvásárhelyről indult 13 órakor, és 15 óra 39 perckor érkezett Székelyudvarhelyre a 122 kilométeres etap letekerése után. A biciklisek áthaladtak Szovátán, Farkaslakán, majd Szentléleken letértek és Székelykeresztúron fordultak vissza Udvarhely irányába.

A szakaszon három részhajrá, illetve három kategorizált emelkedő szerepelt. Az első egy C kategóriás emelkedő volt, amelyet a csíkszeredai Team Novak csapatának kolumbiai kerekese, Restrepo Diosa nyert, a következő két B kategóriás emelkedőre viszont Victoria Giotti versenyzője, a román Emil Dima ért fel elsőként. A 24 éves versenyző szökésben volt, de az udvarhelyi befutó előtt utolérte őt a főmezőny. Szökése azonban arra elég volt, hogy a szakasz utáni, Patkóban rendezett díjátadón ő vehesse magára a legjobb hegyimenőnek járó zöld trikót.

Az udvarhelyig összerázódott élbolyban szépen körvonalazott, hogy egy kiélezett mezőnyhajrát láthatunk.

A célvonalon elsőként Giotti Victoria kerékpárosa, Andrea Guardini haladt át, az ő ideje 2:47:05, ehhez egy 44.85 kilométeres/órás átlagsebesség volt szükséges. A második helyen Daniel Auer, a harmadikon Davide Finetti végzett.

A Giotti Victoria csapat tarolt, csupán a legjobb 23 éven alatti kerékpárosnak járó trikót nem gyűjtötték be. Ezt Jacopo Pesento kapta, minden mást az olasz csapat. Emil Dima a legjobb hegymenőnek járó trikó mellett, a legjobb román versenyzőnek járó trikót is magára ölthette.

Andrea Guardini a legjobb sprinternek és az összetett éllovasának járó trikót kapta meg.

Míg Filutás Viktor a legjobb magyarnak járó trikót, aki hetedikként gurult be a finishbe.

„Végig jók voltak a lábaim, a sprinterünk is könnyedén abszolválta a dombocskákat, szóval biztos voltam benne, hogy nyerni fogunk a mai napon. Azt nem gondoltam volna, hogy a hatból öt trikót elhozunk. A taktika az volt, hogy megnyerjük a szakaszt, minden más másodlagos volt. A cél, hogy a versenyt tovább tudjuk vezetni, a trikókat sem szeretnénk elveszíteni, most jó helyzetben vagyunk, ezt meg szeretnénk őrizni” – mondta el az olasz csapat magyar kerekese.

– Nagyon gyors szakasz volt, ugyanis számottevő hegy nem volt. A célunk az volt, hogy ne menjen el nélkülünk szökés. Végül csak egy versenyző ment el, így nem volt veszélyes, a legnagyobb előnye 4 perc 20 másodperc volt, tudtuk, hogy nem fog hazaérni, így tudtak a fiúk spórolni az energiával, végig elől helyezkedve. Nem kaptunk időhátrányt, így továbbra is nyílt a verseny. Biztos, hogy nagy tűzijáték lesz a Libánon, az az egyetlen hegyi rész a szakasz során, ott fog eldőlni nagyon sok minden – nyilatkozta Sebestyén Szabolcs, a csíkszeredai Team Novák sportigazgatója.

Szeretnénk megszerezni a legjobb magyar versenyzőnek járó trikót, illetve szökésből szeretnénk szakaszgyőzelmet. Az összetett megnyerésére is szökésből van a legjobb esélyünk, mivel nincsen sprinterünk – magyarázta Szabolcs.

– A legjobb magyarnak járó trikóra Orosz Gergőnek van esélye, ő az, aki a rajtlistán szereplő Novák Károly Eduárd sportminiszter helyett indult a verseny. Novák a paralimpiára készül, ezért egy bulgáriai edzőtáborban vesz részt – árulta el a sportigazgató.

Rajta kívül a csapatot az ukrán Dementiev, az orosz Zotov, az argentin Del Negro, és két kolumbiai: Restepo Diosa, és Molina Rico alkotják.

A Románia nemzeti csapatában tekerő Málnási Attila szerint a legnehezebb rész a Farkaslaka utáni szakasz volt, ahol hatalmas oldalszéllel kellett megküzdeniük, aztán Udvarhelyhez közeledve hátszelet kaptak, aminél „jobb nincs is”, a mezőny akkor körülbelül 50 kilométer/órás sebességgel haladt a cél felé.

A körverseny egy ugyanekkora távú szakasszal folytadóik csütörtökön, a mezőny 12 óra 45 perckor indul el a székelyudvarhelyi városháza előtti térről, és Gyergyószentmiklóson áthaladva érkezik meg Csíkszeredába, valamivel 16 óra előtt.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok