FEZEN: klasszikus rock vs. retró diszkó

Last minute kérd ki a szabadságod, vedd meg a bérleted kempingjeggyel együtt s gyere!
Fotó: BENDE TIBOR

Hiába szervezték rá Tusványosra a FEZEN fesztivált, az a tucatnál is nagyobb létszámú FEZEN-szerető udvarhelyi a világ több pontjáról idén is Fehérváron fog találkozni. Mert a vér nem válik vízzé! Ezúttal is a rock nagy klasszikusaitól a retró diszkóig minden lesz terítéken. Három hét múlva benépesül a székesfehérvári MÁV pálya (most már First Field) környéke, napijegyek, bérletek még kaphatóak, minden infó a fesztivál honlapján!

Miután három éve dobbantott a FEZEN és kilépett az addig behatárolt területről, mondhatni komfortzónájából, még inkább külön választható két fesztivál. Ugyanis a város és vasútállomás közelsége miatt, na meg az egyre nagyobb nevű fellépők miatt is, tömegesen megjelentek a napijegyes fesztiválozók.

Estefelé pedig előlük menekül az évek óta szinte ugyanazon arcokból álló társaság, akik rendszeresen visszatérnek a kis fezenükbe találkozni és fesztiválozni, de újabban estefelé félrehúzódnak, teret engedve az előbb említett hordának, hogy hajnalban újra előmerészkedjenek és birtokba vegyék a kertet, gépházat. Utóbbiak tisztában vannak azzal, hogy mit kapnak ebben a négy napban, így inkább előbbieknek szól ezen ajánló, hadd böngésszék, kiért kell egymást taposni a színpadok környékén.

Mert tömegnyomor biztos lesz idén is, hisz mint egy bűvész a nyulat a cilinderből, úgy húzták elő a szervezők is a fellépők neveit ősz óta. Első nap az Észídiszitől lesz hangos! Na, nem azért, mert Angus mutogatja az alsógatyáját, hanem mert az Airbourne le sem tagadhatná, hogy hard rock ausztrál úttörőinek zenéjén nőttek föl, ők is azt a tiszta rákkenrollt nyomják, majd átadják a színpadot a legismertebb magyar tribute-zenekarnak, az AB/CD-nek, hogy feltöltsenek elegendő energiával a következő 3-4 napra.

A keményebb műfaj kedvelőinek

örömére nyolc év után tér vissza Fehérvárra a Dream Theatre. 2011-ben itt mutatkozott be a magyar közönségnek Mike Mangini a dobok mögött és igencsak megoszlottak a vélemények, hogy egyáltalán lehet-e pótolni Portnoyt… Az Arch Enemy esetében az énekesnő cseréje váltott ki ekkora kommentháborút pár éve, de Alissának még gyorsabban sikerült elhallgattatni a károgókat. A Svédországból indult, de immár nemzetközi összeállítású együttes dallamos metáljával fogja bemelegíteni a nagyérdeműt a Dream Theatre-re csütörtök este.

Hobo és Bill – a fejekben évtizedek óta összekapcsolódtak a nevek, és szerencsére most már a színpadon is újra együtt látjuk a magyar blues-rock két megkerülhetetlen legendáját Földes László Hobót és Deák Bill Gyulát. Se külön, se együtt nem szorul bemutatásra a két ikon, annál inkább a támogatásunkra, jelenlétünkkel. Jelen lesz amúgy a magyarock színe-java, a fáradhatatlan Lord idén is kifuttat minket a világból, de Takáts Tamást is hasonló jelzővel illethetjük, hisz kétszer is a deszkákra áll. A Pál Utcai Fiúk is stabil pont a bál közepette, ott lesz a Don Gatto, nem hiányozhat a Road sem, mert belőlük sosem elég.

Az Ignite pedig pár év kihagyás után tér vissza Fehérvárra, kétség sem férhet hozzá, hogy Téglás Zoliék ezúttal is felejthetetlen produkcióval vágnak pofán.

Teljesen más műfaj,

de a felejthetetlen arról is elmondható lesz, hisz az ugyanúgy visszatérő Dub FX-re nem lehet legyinteni. Az utcazenészek koronázatlan királya egészen hihetetlen karriert futott be, mégis hajlandó még most is spontán kiállni egy-egy sarokra vagy térre, hisz láthatóan szereti csinálni azt, amihez ért.

Ugyanez kevésbé mondható el Thomas Andersról, de hogy fellép a FEZEN-en, az igen. A nyolcvanas években annyira megkerülhetetlen volt a Modern Talking, hogy ha már retro, akkor itt is kötelező a megjelenés. Persze, az más kérdés, hogy az élő zenén szocializálódott közönség hogyan fogadja a produkciót, de mindenki nyugodjon meg, szombat estére is becsődül annyi jól öltözött napijegyes, hogy lesz, aki tapsolja őket is. Ha pedig 1-2 slágerük nem férne be a repertoárjukba, az később felcsendül a Necc partin.

A tavalyi világzenei színpad megszűnt, vagy legalábbis a felhozatal, idén inkább a jutyúb generációt célozzák meg a szervezők, de ránézésre van petőfirádiós vonal is. A kertben néhány oda született fellépő hiányzik, de a Paradicsom nem.  Szóval lesz itt minden, mint kedden a zöldségpiacon!

Délelőttönként is a Fezen Rádió jóvoltából az Újraélesztőben, ugyanis évek óta kitelepül a stúdiójuk a kertbe, ahol délutánra szokás szerint tetőfokára hág a hangulat, a parabások is biztos mindent megpróbálnak, hogy becsalogassanak a bulisátrukba, pedig csak jó zenét kellene pörgetni…

Gasztróban évről-évre jobb a fesztivál, tavaly már takaros kis borfalu (mondjuk úgy: egy Alszeg) épült, több fesztiválról ismert borászokkal, szóval már itt sem kell fuszulykát bontani fél napon keresztül, hogy történjen valami.

Last minute kérd ki a szabadságod, vedd meg a bérleted kempingjeggyel együtt s gyere!