Feszt a moziban leszel egy hétig

„A környéken mindenhol beindultak a mozik, Udvarhely egyelőre nem fog beállni ezek sorába, de többen is kérdezték: hogyha Csíkban megy a Filmszereda, itt miért nincs semmi?” – magyarázza a Fesztfilm megszervezésének motivációját Szabó Károly, aki minden estére biztosít néznivalót a július 19. és 23. között, a városházával közösen szervezett rendezvényen.

A filmhét hétfőn 21 órától a tavalyi év egyik legnagyobb durranásával kezdődik. A dán Még egy kört mindenkinek (Druk /Another Round) mondhatni minden létező fesztivál- és filmdíjat letarolt tavaly őszi bemutatója óta – beleértve a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, egy BAFTA-t, egy Bodilt, egy Césart, és még sorolhatnánk – írják az esemény leírásában a filmről, amelyben Mads Mikkelsen játssza a főszerepet. A filmtett.ro romániai magyar filmes szakportál pedig így zárja a Thomas Venterberg által rendezett film kritikáját: garantálja az év egyik legemlékezetesebb, jólesően megrészegítő filmélményét.

A film alaphelyzetének leírása pedig így szól: „négy jóbarát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba”.

Szabó Károly szerint ez egy súlyosabb film, ugyanúgy ahogy a Corpus Christi (Boże Ciało) című lengyel filmdráma, amely szintén több nemzeti filmfesztiválon szerepelt és kapott díjakat. A 92. Oscar-gálán jelölték ugyan a legjobb külföldi filmért járó díjra, de nem nyerte meg azt. A film egy lengyel fiatal történetét meséli el, aki a büntetés-végrehajtásból szabadulva szeretne pap lenni. A Corpus Christi csütörtökön lesz látható 21 órától.

Szerdán, július 21-én 21 órától a tavalyi TIFF fődíjasát, az Amíg tart a nyár (Babyteeth) című elsőfilmet lehet majd megnézni.

A 16 éves Milla és 23 éves Moses látszólag két külön univerzum. A lány zeneimádó mintadiák, a fiú izgalmas, ugyanakkor felelőtlen, lecsúszott junkie. Milla középosztálybeli szülei aggódva nézik a bimbózó románcot, bármiféle rosszallás vagy tiltás helyett mégis megengedők maradnak. Lányuk halálos beteg, számára Moses nem csak az első, hanem egyben az utolsó szerelem is – vezet be a történetbe a port.hu.

Lesznek könnyedebb filmek is.

A kedd és a péntek este a magyar vígjátékoké: a Becsúszó szerelem sztorija a foci, a rasszizmus és az előítéletek háromszögében zajlik, ezt kedden 21 órától lehet megnézni, míg a Seveled főszereplője szívbeteg édesanyja kedvéért hazudik magának várandós feleséget, ezt pénteken 18 órától.

A vetítéssorozat a TIFF nyitóestéjén zárul: Erdély legnagyobb filmfesztiválja idén egyidőben indítja 20. kiadását 20 városban, köztük Székelyudvarhelyen is. Ennek megfelelően a Fesztfilm záróakkordjaként, és a TIFF nyitómozzanataként a Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című spanyol vígjátékra lehet majd beülni július 23-án 21 órától.

A jegyárak vetítésenként 10 lejbe kerülnek, és a városi könyvtárban lehet beszerezni elővételben, majd a helyszínen, amennyiben maradnak. Kétharmados teremkapacitással fog működni a Stúdió Mozi a Fesztfilm alatt, nagyjából 200 jegyet adnak majd el filmenként. Maszk használata kötelező – mondja még el a szervező, aki ha úgy látja, lesz igény rá, akkor további kültéri és beltéri vetítéseket fog szervezni.