Fertőzött területről érkeztek haza, Székelyudvarhelyre

A határtól hazáig kísérték a hatóságok a fertőzés-gyanús személyeket.
A kép illusztráció. Forrás: Adevărul

Koradélután érkezett két személy Székelyudvarhelyre március 14-én, szombaton, akikről a határnál derült ki, hogy fertőzött területről érkeztek Romániába. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal közlése szerint mindketten székelyudvarhelyiek.

A két személy hatósági kísérettel érkezett meg, és azonnal a városban kialakított karanténépületben helyezték el őket, ahol jelenleg megfigyelés alatt állnak. Egyelőre semmilyen megbetegedésre utaló tünetük nincs – írják.

A karanténépület helyét a törvény értelmében titkosították, tette hozzá kérdésünkre Zörgő Noémi sajtószóvivő, aki annyit mondhatott, hogy nem a városi kórházról van szó. A polgármesteri hivatal koordinálja az érintettek ellátását, a helyi rendőrség pedig biztosítja a szigorú karantént.

A hivatal arra kér minden városlakót,

„hogy amennyiben az elmúlt 14 napban külföldön jártak, a közösségünk iránt érzett felelősségből, önkéntesen vonuljanak otthoni elzárásba. Az óvatosság kulcsfontosságú szempont a járvány terjedésének megfékezésében. Ez 14 napos otthon töltött időszakot jelent, amely alatt szigorúan tilos más személyekkel érintkezni. Sem vásárolni, sem szomszédolni nem szabad. Amennyiben az érintett személyek hazatérve érintkeztek már akár családtagokkal, barátokkal, fontos, hogy ezek a személyek is maradjanak otthon 14 napig. Ez idő alatt pedig figyeljék saját magukat, és amennyiben a fertőzés tipikus tüneteit (szerk. megj: magas láz, izomfájdalmak) észlelik, azonnal telefonáljanak orvosuknak vagy hívják a 112-t”.