Fénycsinálók

Daru szárnyán hozzák a fényeket a karácsonyi angyalok.

Tudod, mi történik, ha megpillantod az angyalt? Leesik a szárnya, és emberré változik.

Szerda reggel. Ködös, hóolvasztó, esős szerda reggel. Telefonálsz, teljesen profán dolgokról beszélsz, hogy ki mit csinál ma, miért és hogyan, amikor kinézel a konyhaablakon és meglátod az angyalt. Azt hiszed, nem látsz jól. Aztán élesedik a kép.

Lázár Szilárd az, Farcádból. Hétköznapokon reggel 9-től délután 5-ig a városban angyalként dolgozik. Azután állítólag vadászik.

A másik ablakhoz szaladsz. Ugyanez történik, csak gyertyával.

Lemerül a mobilod. Szerzel a szekrény mélyéről egy régi fényképezőgépet, sose használtad, memóriakártya után kajtatsz, pizsamára vett kabátban az angyal után rohansz.

Nem rajong a fényképezőgépért – derül ki, amikor meglát. Gyanakodva, kicsit kíváncsian néz rá meg rád. Aztán megnyugszik. Mi baja lehetne? Hisz angyal. És már amúgy is lepottyant a szárnya.

A sapkás férfi Pál András Lengyelfalváról. Ő is angyal, de csak így télen. Nagy papundekli dobozt vesz elő. Könyékig benne matat, végtelen hosszú égősorok kerülnek elő belőle. Rendezgeti, rázogatja, tekergeti az angyaltársával együtt, aki később beszáll a kosárba.

András bácsinak kicsit morcos, kicsit karcos a hangulata szerda reggel.

A hidegben röpködés árkokat vésett az arcára, érdesre marta a kezét.

A daru hátában matarász. Innen és a daru oldaláról irányítja a kosarat, amelyben Szilárd, a másik angyal tevékenykedik.

Szilárd még fiatal, idővel neki is érdes lesz, de most még égig ér a keze. A kábeleket sorra ledobja, leereszti. Az angyaltárs pedig a végeket összeilleszti.

A fenyő hegyén is átdobja. Közben végig angyalnyelven beszélnek, egy szavukat sem érted. Angyalul is szitkozódnak. Látod, amikor egymásra vagy a technikára dühösek.

Meglepő dologra derül fény. Az angyaloknak főnöke van. Elekes Sándor arkangyal személyében érkezik a helyszínre, és ráparancsol a rakoncátlan angyalgyerekre. Vedd fel a sisakod rögtön. Nem látod, hogy fényképeznek?

Sárga a sisak, jól áll neki.

Két daruskocsival oszloptól oszlopig, fenyőtől fenyőig, parktól a hídig járnak november közepétől egészen Mikulásig. A Tábor negyedből az emlékezés parkjába mennek – mondják. Majd emlékezz rájuk is, amikor Mikulás napjától januárig a fényeket csodálod.