Felvennék Romániát az amerikai vízummentességi programba

A kormány azon dolgozik, hogy teljesítse a technikai feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Romániát felvegyék az amerikai vízummentességi programba – jelentette be csütörtökön Nicolae Ciucă a kormány Facebook-oldalán. 

Vízummentességi Program a program követelményeinek megfelelő államok állampolgárai számára legfeljebb 90 napos, turisztikai vagy üzleti célú, vízummentes tartózkodást tesz lehetővé az Egyesült Államok területén. Jelenleg 39 ország részese a vízummentességi programnak, írják a Wikipédián.

A bejegyzés szerint a miniszterelnök az amerikai tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseken és találkozókon hangsúlyozta, hogy a szabad mozgáshoz való jog mennyire fontos a romániai üzleti szféra és a román állampolgárok számára, valamint emlékeztette tárgyalópartnereit, hogy Románia az elmúlt évtizedben határozottan kiállt a demokratikus eszmék és értékek mellett. Nicolae Ciucă szerint Románia részvétele a vízummentességi programban természetes válasz a diplomáciai erőfeszítésekre és új érv a kétoldalú kapcsolatok megerősítésére. 

Két amerikai szenátor, Richard Durbin és Jeanne Shaheen szerdán törvényjavaslatot terjesztette be a washingtoni felsőházba Románia felvételéről a vízummentességi programba – közölte csütörtökön az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége.

Agerpres
A kiemelt kép illusztráció.