Feltűnően sok halálesetet jegyeztek kedden a megyében

A városi kórházban egy hétig változatlan volt a helyzet: a kórházban három embert kezeltek koronavírussal, az intenzív üres volt, kedden történt kisebb változás: négyre nőtt a fekvőbetegek száma, egyikük az intenzíven van. Új udvarhelyi beteg viszont még mindig nincs, a város fertőzöttségi mutatója már tizenhét napja nulla. Országos szinten is alig 41 új esetet jelentettek kedden.

A megyében tizenkét napon keresztül nem jegyeztek koronavírusban elhunyt személyt, a keddi jelentésben azonban 24 halott szerepel. Ennek oka ugyanaz, amiért két hete megdőlt az országos egy nap alatt regisztrált elhunytak száma: korábban történt halálesetekkel igazítják ki a hivatalos Covid-statisztikát. Erre azért van szükség, mert jelentős eltérés van a közegészségügyi intézet adataira épülő „hivatalos” és a kórházak közvetlen bejegyzéseit összesítő minisztériumi adatbázis között. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a kiigazítását, a mutatók ilyen alacsonyak utoljára a koronavírus első hónapjaiban voltak.

Az egy nap alatt regisztrált gyógyultak száma is magas a kevés beteghez képest, 11-en vannak a prefektusi közlemény szerint, azonban az összes gyógyult száma alacsonyabb, mint hétfőn, ez valószínűleg elírás lehet. Ezzel kapcsolatban próbáltuk elérni Adrian Pănescu prefektusi szóvivőt, de a cikk megjelenéséig nem jártunk sikerrel.

A napi koronabeszámolónk heti beszámolóvá lett! – Ezentúl hetente követheted végig, hogy lazul a korona vagy épp bekeményít. De ne aggódj, fél szemmel követjük még a statisztikákat. Ha valami égetően fontos és izgalmas történik, nem fogsz lemaradni róla!

Az országban már minden megye fertőzöttségi mutatója 0,15 százalék alatt van, a legmagasabb értékekről Prahova, a legalacsonyabbról Hunyad megyékben jelentenek. Kórházi ellátásra ötszázzal kevesebben szorulnak, mint egy hete, az intenzíven pedig feleannyian vannak, alig több, mint 150 hely foglalt az ország kórházaiban.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport, a Hargita megyei prefektusi hivatal és a székelyudvarhelyi kórház június 22-én, kedden közzétett közleményei szerint

az országban

Országos adatok
A grafikonok trükkös dolgok: keresgélhetsz bennük dátumok, helyek szerint, a fenti fülecskéket is váltogathatod, cserébe pedig csupán egyes böngészőkben esznek meg egy-egy ékezetet.

A megyében

Hargita megyei adatok

 

A székelyudvarhelyi

helyzetről legutóbb 16-án számolt be a kórház, azóta azért nem közlik naponta a statisztikát, mivel nincs vagy nagyon kevés a változás. Zörgő Noémi 22-én azt nyilatkozta a portálunknak, hogy jelenleg:

Székelyudvarhelyi adatok