Feltételekkel fogadták el a szükségállapot meghosszabbítását

Elfogadta csütörtökön a parlament a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítását jóváhagyó határozatot. Az online szavazáson 404 törvényhozó támogatta a határozat elfogadását, 29-en ellenezték, öten tartózkodtak – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alsóházi frakcióját vezető Cătălin Drulă hiába tett javaslatot azoknak a cikkelyeknek a törlésére, amelyek kötelezettségeket rónak a kormányra, a plénum többsége elutasította ezeket a módosító javaslatokat.

Így az elnöki rendeletet jóváhagyó határozatba belefoglalták,

hogy a szükségállapot ideje alatt az állampolgári jogokat és szabadságokat korlátozó intézkedéseket kizárólag „törvényerejű jogszabályokkal” rendeljék el, és ezek csak a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére terjedjenek ki.

Egy másik előírás szerint a kormánynak hétnaponta, vagy ahányszor szükség adódik, be kell mutatnia a parlamentnek egy jelentést a COVID-19-járvány terjedését fékezni hivatott, már elfogadott vagy tervezett intézkedésekről, illetve ezek indoklásait.

A szükségállapot lejárta után, 30 napon belül

a kormánynak teljes körű jelentéssel kell a parlament elé állnia az ebben az időszakban hozott valamennyi társadalmi és gazdasági intézkedésről.

A határozat szerint ugyanakkor a szükségállapot feloldását követő 60 napon belül a Számvevőszéknek meg kell vizsgálnia, hogy miként kezelték a közpénzeket ebben az időszakban, és a parlament elé kell terjesztenie a vizsgálat következtetéseit tartalmazó jelentést.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 16-ai hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!