Felsőboldogfalva egy árnyalatot világosodott

A megyei vészhelyzeti bizottság keddi határozata értelmében továbbra is piros forgatókönyv érvényes Székelyudvarhelyre, egészen május 11-éig, és néhány udvarhelyszéki településre is: Oroszhegyen május 7-éig, Varságra május 13-éig, a három ezrelék fölé menő Székelyderzsre és a négy ezrelék alá kerülő Felsőboldogfalvára május 18-áig.

Az említett helységekben zárva maradnak a rendezvénytermek, nem lehet filmvetítéseket, koncerteket, előadásokat tartani. A vendéglátóegységek belterei is zárva maradnak, csak a teraszon fogadhatják vendégeiket, két méteres távolságokat kimérve az asztalok között, ahová legtöbb – nem egy háztartásba tartozó – 6 személy ülhet le. A vendéglátósok továbbra is elkészíthetik, és elvitelre árulhatják, kiszállíthatják termékeiket. A szállásadó helyek beltereiben működhetnek az éttermek, de csak szállóvendégeiket szolgálhatják ki.

A játéktermek sem nyithatnak, kivételt a lottózók és a fogadóirodák jelentenek, utóbbiak esetében csak a szelvényárusítás engedélyezett a járványügyi szabályok betartásával – áll a határozatban.

Sötétpiros

forgatókönyv érvényes Fenyédre és Siménfalvára, mindkét településen május 7-én, pénteken 23 órakor jár le, amennyiben nem hosszabbítják azt. Itt további szigorítások vannak érvényben. A kijárási tilalom minden pénteken, szombaton és vasárnap két órával hamarabb, 20 órakor kezdődik, míg az üzleteknek 18 órakor zárniuk kell, illetve a zárt térben működő sport- és fitnesztermek sem tarthatnak nyitva.

Sárga

színkód marad érvényben Bélbor és Csíkszereda esetében május 7-éig, Tusnádfürdő, Csíkszentgyörgy, Székelyandrásfalva, Csíkszentimre, Gyergyótölgyes és Zetelaka május 11-éig, Homoródszentmártonban, Máréfalván és Farkaslakán május 13-áig, míg – a korábban piros – Bögözben május 18-áig tartanak a sárga forgatókönyvvel járó korlátozások.

A felsorolt településeken lehet koncerteket, előadásokat, filmvetítéseket tartani zárt térben a helyiség maximális kapacitásának 30 százalékán. Működhetnek az éttermek, kávézók, szerencsejátéktermek kapacitásuk 30 százalékán 6 és 22 óra között, és nyitva tarthatnak a teraszok is, amennyiben az asztalok 2 méter távolságban vannak egymástól, a nem egy háztartásban élő fogyasztóvendégek pedig legtöbb 6-an ülnek egy asztalnál.

Zöld

a megye összes többi települése, ahol 1,5 vagy annál kevesebb az ezer lakosonkénti fertőzöttek száma.

Ezeken a településeken lehet koncerteket, előadásokat, filmvetítéseket tartani zárt térben a helyiség maximális kapacitásának 50 százalékáig. Megengedett a szabadtéri rendezvények szervezése legtöbb 300 személyig, amennyiben a résztvevők 2 méter távolságra, maszkot viselve ülnek egymástól.

Működhetnek az éttermek, kávézók, szerencsejátéktermek kapacitásuk 50 százalékán 6 és 22 óra között, és nyitva tarthatnak a teraszok is, amennyiben az asztalok 2 méter távolságban vannak egymástól, a nem egy háztartásban élő fogyasztóvendégek pedig legtöbb hatan ülnek egy asztalnál.

Az egész megyében

továbbra is kötelező a bel- és kültéri maszkhordás, tilos magánjellegű (családi, baráti, céges) ünnepségeket tartani, sportrendezvényeket látogatni.

A bárokat, klubokat, szórakozóhelyeket zárva kell tartani.

Az üzletek és szolgáltatók 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva az ügyfelek számára, de a házhozszállítást engedélyezik ezen kívül is.

Kötelező – a maszkhordás mellett – a hőmérés, kézfertőtlenítés a zártterű nyilvános helyekre való belépés előtt.

A jogszabály szerint zárt térnek minősül minden olyan helyiség, amelynek van teteje vagy mennyezete és legalább két fal választja el a környezetétől.

A járványügyi szabályok betartásával engedélyezik a vallásos ceremóniákat, a felnőttképzést, a fogászatok, szálláshelyek, fitnesztermek, közös irodahelyek működését.

Tilos a beltéri medencék, játéktermek és játszóházak működtetése.

A köz- és magánszférában törekedni kell a távmunka vagy a váltások bevezetésére.

Éjszakai kijárási tilalom van érvényben este 22 óra és hajnali 5 óra között.