Felrobbantották az influenszerek Hargita megyét

Képzeld azt, hogy még sosem jártál Hargita megyében, és nem ismered az itteni emberek nyelvét. Egy nap arra leszel figyelmes, hogy elárasztják az Instagramod a megye turisztikai látványosságairól készült fotók. A kedvenc influenszered éppen Ferenc pápa menüjét kóstolja Csíksomlyón, tökéletes mosollyal szelfizik az újonnan átadott via ferrata csúcsán a Vargyas-szorosban, a megyeszékhely frissen felújított wellness központjában masszíroztatja a Szent Anna-tavi csónakázáskor meghúzott vállizmait, és tanújává válsz annak, ahogy szelfizés közben vonatbalesetet szenved több influenszer társával együtt a Mini Erdély Parkban. Te pedig pattogtatod és pattogtatod az Instagram „sztorikat”, és kedvet kapsz ahhoz, hogy azonnal csomagolj, elutazz Hargita megyébe, és átéld egy több tízezer követős influenszer élményeit.

A szerző felvételei.

Tulajdonképpen erről szól a megyei tanács Visit Harghita kampánya: vloggereken, bloggereken, újságírókon és influenszereken keresztül bemutatni a megye sokszínűségét, aktívan népszerűsíteni a turisztikai kínálatot, hiszen elég egy felkapott hashtag, egy „sztori”, egy ismert személy által posztolt fotó, és az eddig kevésbé ismert hely hamar első számú turistacélponttá válik. Mivel a megyébe látogató turisták jelentős hányada belföldi, ezért a turisztikai kampány keretén belül román anyanyelvű véleményvezéreket, bloggereket hívnak meg háromnapos túrákra, hogy bejárják a megye turisztikai célpontjait, belekóstoljanak a székely gasztronómiába, és ami a legfontosabb: nyomot hagyjanak mindezekről a közösségi oldalaikon, még több embert csalogatva ezáltal a környékre. A tavalyi influenszer-túra során Udvarhelyszék turisztikai látványosságai voltak kiemelve, idén a megye másik két régiójára, Csíkszékre és Gyergyószékre fektettek nagyobb hangsúlyt a szervezők. 

Az idei háromnapos túra első napján mi is az influenszerekkel tartottunk: az első élő bejelentkezéstől az Almási-barlang felé vezető hídon való pózolásokon át kísértük végig a 25, többségében Bukarestből ideutazott véleményvezért a Vargyas-szoroson, és a nap végén örömmel nyugtáztuk, hogy minden, így a Mini Erdély Park újonnan beindított gőzöse is sínen van.

Szerda reggel 9 órakor a Visit Harghita csapata és a Hargita Megyei Hegyimentő és Barlangimentő Közszolgálat emberei gyülekeztek a Vargyas-szoros bejáratánál, amikor kisvártatva begördült a bukaresti jelzésű fekete kisbusz, fedélzetén a huszonöt véleményvezérrel, akik az érkezésüket követően rögtön munkához láttak.

A kívánt hatás eléréséhez elengedhetetlen az Instagram filter, amit nagy érzékenységgel kell kiválasztani, majd a smink és haj alapos szemügyre vétele után jöhet is egy próba szelfi. A háttérkörnyezet nem számít, ez csak próba fotó, így ilyenkor mosolyogni sem kötelező.

A szédítő tájak látványától ittasan megérkezve rögtön érkezett is a kijózanító kérdés a véleményvezérek felé: ki szeretné megmászni a via ferratat

A Vargyas-szorosban kiépített, 240 méter hosszú és 150 méter magas, Vándorsólyom névre keresztelt vasalt ösvény egy igazi adrenalinbomba a kalandvágyók számára, melyet aznap, az influenszerek látogatásakor adtak át hivatalosan. Ezzel egy újabb kikapcsolódási lehetőséggel bővült az egyébként is hatalmas turisztikai potenciállal rendelkező környék.

Az Almási-barlang felé tett első lépések is rögtön megörökítésre kerülnek. Jobb láb emel, egyszerre lép és egyformán mosolyog. Talán ez lehet a titka a tökéletes csoportszelfinek, melyre ha rákerült a #visitharghita hashtag, mehet is fel a közösségi oldalakra.

Akadt, aki az első nagyobb emelkedő után visszafordult a cipőjére hivatkozva. Hiszen hiába az erős akaraterő és a nagy túrakedv, ha a cipő diktál. Vagy talán a divat?

A háromnaposra szervezett túrák során végig jó kezekben voltak a belföldi véleményvezérek: a programjaik között szerepelt többek között Ferenc pápa csíksomlyói látogatására készített menü kóstolása, kegytemplom-, múzeum- és sörgyárlátogatás, buggyzás a Jézus szíve kilátóhoz, csónakázás a Szent Anna-tavon, elektromos kerékpározás a Gyilkos-tó környékén. Itt tartózkodásuk alatt wellnessezésre is lehetőségük volt a szálláshelyük frissen felújított wellness központjában, hogy másnap garantáltan kisimult arccal mosolyoghassanak a kamerákba.

A Vargyas-szoroson átvezető pallók talán még sosem voltak ennyire híresek, mint most, amikor több tízezer követővel rendelkező influenszerek nyújtogatták rajtuk a túrázástól elfáradt lábaikat. Vajon erre a fotóra milyen filter került?

Egy hatalmas szikla, hozzá terepszínű kabát, háttérben élénk zöld falevelekkel roppant szelfikompatibilis dolog, amire tökéletesen ráérez egy profi Instagram tartalomgyártó.

Amíg az influenszercsapat egy része a Vándorsólyom tetejéről látta be a festői szépségű Vargyas-szorost, az Almási-barlang volt a másik olyan helyszín, ahol fotó és videótartalmak készültek, azonban a barlangvezető ízes mesélését kétségkívül nem sikerült átadniuk teljes egészében. A szorosról és a barlangról szóló legendák hallgatása közben már magam sem a via ferratara gondoltam, amit ugyanebben az időben mászhattam volna meg, ha fotózás közben nem tévesztem szem elől a csapat ezen felét. 

A vasalt ösvény mellett a barlangtúra is nagyfokú koncentrációt igényelt: szűkebb és tágabb, sikamlós, agyagos talajú járatokon kellett végig haladni, szakadékokon átkelni, természetesen kiépített betonjárdák és villanyvilágítás nélkül. Mindezeket az apróbb nehézségeket kétségkívül felülmúlta a különleges sztalagmitok, a barlang falán csüngő, alvó denevérkolóniák látványa, ahogyan az az élmény is, amikor minden fény és hangforrást kizárva hallatszott, ahogyan a vízcseppek egyenként hullanak le a barlang falairól.

A nap végén, mielőtt kibuggyztak volna a Jézus Szíve kilátóhoz, a Mini Erdély parkba látogattak el az influenszerek. Az Erdély építészeti sokszínűségét bemutató makettek mellett azonban már a bejárat előtt lekötötték figyelmüket a Csíki Csipsz nemrégiben piacra dobott csipszei, melyekről minden szögből fotókat készítettek, s csak a posztolást követően jöhetett a kóstolás.

Talán a csipszek „tiltott” ízvilágának köszönhető, hogy a dolgok hamarjában sínre kerültek: az influenszerek gyerekeket megszégyenítő módon pattantak fel a Mini Erdély park frissen felszerelt mini gőzösére. Jegyeket, bérleteket, a viszontlátásra!