Felmondott a városmenedzser

Fotó: GÁL ELŐD/archívum

Jakab Attila városmenedzser kérésére felbontják munkaszerződését. Ugyan a 2017 június elsején megkötött szerződés eredetileg négy évre szólt, változott a közigazgatási törvény, így a városmenedzserek jogállása is.

„Kettős lobbi zajlott a változást megelőzően, a városmenedzserek azt szerették volna, hogy pozíciójuk köztisztviselői állássá alakuljon, ahol a politikai változások nem befolyásolják a munkát, de valószínűleg a polgármesterek lobbiereje erősebb volt, és a másik irányba mozdult el a folyamat, a városmenedzserek szerződését a polgármesterek mandátumához kötötték. Nem szabályozták rendesen a betöltés módját sem, a fél országban kinevezték a városmenedzsereket, másik felében vizsgáztatták, tipikus romániai helyzet alakult ki” – magyarázta, hozzátéve, hogy városunkban vizsga lesz, de ahhoz, hogy ezt kiírják, üres kell, hogy legyen az állás.

Jakab Attila eddigi munkájáról is beszámolt: 

szerinte sikerült olyan irányba elmozdítani folyamatokat több területen, ami valószínűleg nem visszafordítható, gondolt itt a biciklis infrastruktúrára majd tovább sorolta a megvalósításokat. Projektalapúvá tették a városi költségvetést, már a mobilitási terv véglegesítésétől kezdve szerepet vállalt a közlekedési projektek koordinálásában, felügyelte a városi rendezvények szervezését, kialakították és fejlesztették a hivatal kétirányú kommunikációját, kezdeményezte a Smart City projekteket – vetett számot. Megemlítette a vírusvédelmi feladatokat is: a válságkezelési stábot vezette, és szerinte megfelelőképpen és fájdalommentesen tudták átállítani a hivatalt online üzemmódba, amikor ezt a járványhelyzet megkövetelte.

Úgy gondolja, mindig sikerült elhatárolódnia a politikai megnyilvánulásoktól, még ha a konfliktusokat is bevállalta: mind a bicikliúttal kapcsolatban, mind a kórházmenedzserrel a járvány elején. Erről úgy érzi, hogy előre vitte a dolgokat, a tesztelések folyamatát sikerült felgyorsítani, és ma már együtt tudnak működni az intézménnyel.

Mi lesz vele?

„Annak idején, amikor Verestóy szenátor urat megkérdezték, mindig azt mondta, hogy csak négy évre vállalja, majd jött a következő választás s azt mondta, hogy hatalmas társadalmi nyomás nehezedik rá, el kell vállalnia még egyszer. Ez a nyomás rám nem nehezedik, nem valószínű, hogy első körben megpályázom ezt az állást” – árulta el. Kérdésünkre Jakab Attila elmondta, hogy felkérték, az alpolgármester alakuló kabinetjének legyen a munkatársra, így továbbra is hivatali ügyekkel fog foglalkozni, azokon a területeken, amik az alpolgármesterhez tartoznak.

Városmenedzseri munkaviszonya december 3-tól szűnik meg, ekkor lehet kiírni a versenyvizsgát az állásra, de betöltése hosszabb folyamat, szerinte idén nem fog megtörténni. A jelenlegi törvényeknek megfelelően a leendő városmenedzser szerződését a polgármester mandátumának a végéig kötik meg. Korábban beszámoltunk róla, hogy András Lehel, a Szabad Emberek Pártjának frakcióvezetője elárulta, hogy van már lehetséges jelöltjük a pozíció betöltésére, de kilétét nem fedte fel. A frakcióvezetőt ezügyben újra kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.