Félmillió ukrán menekült jöhetne az országba

Románia több mint 500.000 menekültet tudna befogadni egy ukrajnai fegyveres konfliktus esetén – jelentette ki kedden Vasile Dîncu védelmi miniszter a parlamentben, hozzátéve, hogy létezik egy terv is a menekültek elhelyezésére a nagyvárosokban és a határ menti övezetekben.

Románia azonban nem számít nagy számú menekült érkezésére, mert a korábbi, 2014-es katonai konfliktus idején az országukat elhagyó ukrajnaiak többsége Lengyelországba ment – tette hozzá a védelmi miniszter.

Románia számára a legrosszabb forgatókönyvnek azt tartaná, ha széles körű fegyveres konfliktus alakulna ki az ország keleti határainál. Ez szerinte gazdasági és társadalmi következményekkel is járna. Hozzátette, a hatóságok felkészültek az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok kimenekítésére is, ha ez szükségesnek mutatkozik.

A védelmi miniszter szerint a fegyveres konfliktus feltételei fennállnak a térségben, de van remény a feszültségek csökkenésére is, diplomáciai erőfeszítések révén. Ezt a reményt szerinte az táplálja, hogy hamarosan újra ülésezik a NATO-Oroszország Tanács.

Arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán konfliktus begyűrűzhet-e Romániába, Vasile Dîncu kijelentette: a lakosságnak nincs mitől tartania, egy esetleges ukrajnai fegyveres konfliktus az egész térséget érinti, „de ez nem jelenti azt, hogy országunk területén háború lesz”.

Agerpres
A kiemelt kép illusztráció.