Felköltöznek a hivatalok a netre

Elindította a kormány a Románia Digitalizálásáért Hatóság (ADR) révén az aici.gov.ro platformot, amelyre a saját online iktatórendszerrel nem rendelkező közintézményeknek szánt dokumentumokat lehet feltölteni.

1. lépés: A kezdőoldalon ki kell választani a képen látható eljárást és az adott megyei hatóságot (AJOFM), amelyhez tartozunk.

A platform egyelőre arra használható, hogy a jogi személyek elküldjék az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) megyei kirendeltségeinek a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottaikra vonatkozó igényléseket.

2. lépés: Az üres mezőket ki kell tölteni a saját adatokkal, és a letölthető űrlapokat kitöltés után feltölteni, majd mindet elküldeni.

A gazdasági társaságok valamennyi kényszerszabadságra küldött alkalmazottuk számára kérhetnek az országos bruttó átlagbér 75 százalékáig terjedő összeget – emlékeztet a közlemény a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet előírására.

Egy hét múlva már a sportegyesületek, a szerzői jogdíjas természetes személyek és mások is igényelhetik majd a juttatást az aici.gov.ro platformon keresztül, ígérik.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint 862.557 egyéni munkaszerződést függesztettek fel a szükségállapot idején, további 173.834-et pedig felbontottak, így összesen 1.036.391 munkaszerződés vált inaktívvá – írja még az Agerpres hírügynökség.