Feljelentették Dan Tanasăt és a székelyföldi román fórumot

Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbújtás vádjával bűnügyi panaszt emelt Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen a Magyar Polgári Párt (MPP) – áll a szervezet keddi közleményében. A beadványt Mezei János elnök nyújtotta be kedden a gyergyószentmiklósi ügyészségen, a helyszínen Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester is jelen volt.

A közösen megfogalmazott beadvány rámutat: Dan Tanasă 11 éve műveli a magyarok elleni uszítást, blogján megjelent cikkeiben torzítva, félremagyarázva „tudósít” magyar témákról, az általa indított perekről, és minden bejegyzés után ömlöttek a sértő hozzászólások. Amióta a Diszkriminációellenes Tanács megbüntette Tanasăt moderáció hiánya miatt, azóta letiltotta az azonnali hozzászólás lehetőségét, viszont a székelyföldi románok civil fóruma átveszi cikkeit a saját Facebook-oldalára, és a gyűlölködő hozzászólások ott folynak tovább.

A beadvánnyal a Magyar Polgári Párt azt kívánja elérni, hogy az illetékes román hatóságok akadályozzák meg Dan Tanasă, illetve az említett civil fórum úszító, gyűlöletkeltő és felbújtó tevékenységét, a vétkeseket vonják felelősségre. Az elnök bejelentette: a Magyar Polgári Párt aláírásgyűjtésbe kezd, lehetőséget biztosítva mindenkinek, hogy támogassák a benyújtott panaszt.