Felfüggesztik a tanügyi sztrájkot (frissítve)

A kép illusztráció | SZABÓ Apor fotója

Felfüggesztik a pedagógusok a május 22-én indított általános sztrájkot – jelentették be az oktatási szakszervezetek, két feltételhez kötve az oktatás folytatását.

Azt kérik a kormánytól, hogy a hétfőn előterjesztett sürgősségi rendeletben külön cikkben rendelkezzenek arról, hogy a pályakezdő tanár/egyetemi asszisztens alapbérét a bruttó átlagkeresethez kössék, illetve 2024.01.01-től megadják az első béremelést (a bértörvénybe rögzített emelés 50%-át).

Abban a helyzetben, ha ezeket elmulasztják a bértörvénybe foglalni, a sztrájkot folytatják – küldték ki közös sajtóközleményben az oktatási szakszervezetek a Hotnews szerint, amely ugyanakkor megjegyzi, hogy a második feltétel szó szerint nem szerepel sem a tervezetben, sem az indoklásban, csak a preambulumában, aminek viszont nincs jogi kötőereje.

Frissítés

A sztrájk felfüggesztés azt jelenti, hogy keddtől, június 13-ától folytatódik a tanítás. A sztrájk pedig abban az esetben folytatódhat, ha a Hivatalos Közlönyben nem jelennek meg a fent említett feltételek – erősítette meg portálunknak Kocs Ilona Hargita megyei szakszervezeti vezető.