Felfüggesztik a nem sürgős kórházi beutalásokat

Harminc napra felfüggesztik az állami kórházakban a nem sürgős kórházi beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és vizsgálatokat – jelentette be hétfő este Raed Arafat belügyi államtitkár. Az intézkedésről miniszteri rendeletet adnak ki.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője elmondta, az egészségügyi minisztérium szakembereivel és több kórházigazgatóval közösen meghozott intézkedést az indokolta, hogy a koronavírusos megbetegedések folyamatosan növekvő száma miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre.

A szabály alól csak a sürgősségi ellátásra szorulók, a kötelező vizsgálatra jelentkező várandós nők, a daganatos betegségben szenvedők, a dialízisre szorulók, a rendszeresen vizsgálatra, kezelésre jelentkezők, a beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegek képeznek kivételt.

A kezelőorvos megvizsgál minden egyes esetet, és eldönti, hogy át lehet-e ütemezni, el lehet-e halasztani, vagy feltétlenül szükség van a kezelésre ebben az időszakban, magyarázta Arafat.

Agerpres