Felfüggesztették az oktatást egy végzős osztályban és egy óvodai csoportban

Felfüggesztették az oktatást szerdán egy székelyudvarhelyi iskola egyik osztályában és egy óvoda egyik csoportjában, miután kimutatták a koronavírus-fertőzést egy tanulónál és egy óvónőnél, írja az Agerpres hírügynökség. Egy harmadik iskolában is felbukkant a fertőzés, de nem függesztik fel egyelőre az oktatást.

Peda

A székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző egy végzős diákja kapta el a vírust, ezért az egész osztály 14 napig online oktatásra tért át. Otthoni karanténba vonultak az illető osztályban tanító tanárok, illetve a tanuló más kontaktszemélyei, közölte Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektúra szóvivője az Agerpres-szel.

Sebestyén Jolán, az iskola igazgatója megerősítette kérdésünkre a fentieket, és elmondta, ezen kívül egy diákjuk szülőjét is koronavírussal diagnosztizálták. A 12. osztályos tanuló esetében vasárnap jelezték a szülők gyermekük betegségét, a DSP kedden, október 6-án elrendelte október elsejétől (sic!) az oktatás felfüggesztését az osztályban, ezt azonban csak szerdától tudták megtenni.

Véleménye szerint ez várható volt, miután “elszabadult a városban a pokol”, azaz fegyelmezetlenné váltak az emberek. Rengeteg vallásos rendezvényt tartottak a napokban a városban, a gyerekek különórára kezdtek járni, születésnapokat és más eseményeket tartanak, sok kontaktus van köztük, több közösségbe kezdtek járni. Ők a tanév elején felkérték a szülőket, hogy a annak érdekében, hogy a gyerekek minél több ideig járhassanak iskolába, ne engedjék őket iskolán kívüli tevékenységekre ebben az időszakban. Az iskolában nehezen tudják megoldani azt, hogy a szabályoknak megfelelően tudjanak tanítani, olyan osztály is van, amelyik harmadszorra költözik, és most sem kielégítő a helyzet, panaszolta. Készülnek a hibrid és online oktatásra, vannak laptopjaik, a kamerák felszerelése folyamatban van, tette hozzá. Kéri a szülőket, hogy legyenek felelősségteljesek, gyermekeik érdekében tartsák be a szabályokat, amelyeket az iskola igyekszik a legjobb tudásának megfelelően meghozni.

Felfüggesztették az oktatást a Napsugár óvoda egyik csoportjában is, ahol az óvónőnek lett pozitív a koronavírustesztje.

A Gimi és a Palló még jár iskolába

A Tamási Áron Gimnázium igazgatóhelyettesének is pozitív lett a tesztje, tudtuk meg. Laczkó György igazgató megerősítette az információt, és elmondta, egyelőre nem indokolt az oktatás felfüggesztése az intézményben, mert a kontaktszemélyeknek negatív lett a tesztjük, az igazgatóhelyettes az igazgatóval nem, csak a titkársági munkatársakkal találkozott, és nagyon kevés órája volt az utóbbi időben. Ha lett volna még pozitív teszt, felmerült volna az oktatás részleges vagy teljes felfüggesztése, de így a közegészségügy nem rendelte el.

Amennyiben fertőzést találnak egy oktatási intézményben, az illető osztály vagy csoport online oktatásba vonul, ha három vagy annál több személy bizonyul fertőzöttnek az iskolában, szintén online oktatásra kell áttérni a szabályok szerint.

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskoláról is felröppent a hír, hogy valaki beteg, de Jakab Zoltán aligazgató cáfolta. Kontaktszemély van az iskolában, akinek otthon kell maradnia, de az iskola közösségében fertőzöttet még nem találtak. Minden nap konzultálnak az iskolaorvossal. Porsché Éva igazgató hozzátette, fel vannak készülve a hibrid és online oktatásra, vettek laptopokat, megtanulták a tanárok a Google Classroom rendszert.

Kedden hat más iskolában függesztették fel az oktatást, vagy tértek át digitális módszerre a megyében, miután több tanuló és tanár is megfertőződött az új koronavírussal, írja továbbá az Agerpres hírügynökség. Az illetékeseket nem sikerült elérnünk, ezért nem tudjuk egyelőre, hogy ez a hat másik iskola a megye mely településein van.

Berobbant a korona

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban a korábban igazolt három mellé további három személynél mutatták ki a fertőzést a hét elején, így összesen hat igazoltan pozitív eset van – mondta el portálunknak Zörgő Noémi szóvivő. A városházán zavartalan az ügyfélfogadás, de úgy tudjuk, a hivatal több munkatársa, köztük osztályvezetők is karanténba kerültek.

Szerda reggel a színház egyik munkatársáról derült ki, hogy koronavírusos, ezért elmarad két bemutató. Az SZFC, a Vasas Femina és a Szejke SK játékosai közt is vannak fertőzöttek.

A megyei tanács hétfőn adta hírül, hogy koronavírusban elhunyt az egyik munkatársuk.