Felfüggesztették a szentegyházi polgármestert

Egy korábbi ügyben hoztak döntést. Politikai ellenfelei jelentették fel.
Fotó: Farkas Antal

Január 30-án kézbesített rendeletével Hargita megye prefektusa felfüggesztette polgármesteri tisztségéből Molnár Tibort, Szentegyháza város elöljáróját. Az esetről úgy értesültünk, hogy Molnár a saját közösségi oldalára feltöltötte a város főjegyzőjének, Ülkei Jolán Erikának a közleményét, miszerint esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg 2016-ban.

– Ez egy 2014-es ügy, amikor összeférhetetlenséget állapítottak meg a Tamási Áron Iskolánál betöltött vezetőtanácsi tagságom és az akkori alpolgármesteri tisztségem között, mostanra lett végleges döntés. Amikor kiküldték a nyomozati anyagot, az első oldalon olvasható feljelentők között az akkori RMDSZ-frakcióban szereplő nevek jelentek meg: Gál Zakariás, Lőrincz Emeric, Hatos András és Balázs Dezső. Készültek a 2016-os választásra, csak nem vették figyelembe, hogy ennyire elhúzódik – mondta el megkeresésünkre Molnár Tibor.

„Törvénytelennek tartom a döntést”

– állítja a polgármester, aki úgy tudja, azóta változtak a törvények, és polgármesterként is lehet az iskolai vezetőtanács tagja. Szerinte csak azt a személyt szabadna felfüggeszteni, aki jelenleg összeférhetetlen, a tavaly májusban módosított törvény pedig tisztán kimondja, hogy az egyik mandátum alatt megállapított összeférhetetlenség már nem hat ki a következőre.

Mivel választási év van, kíváncsiak voltunk arra is, hogy újrázna-e polgármesterként.

– Megvárjuk a végleges döntést, csak ennek tudatában tervezünk tovább – nyilatkozta.

A prefektusi rendelet ellen Molnár Tibor 30 napon belül kifogást nyújthat be a közigazgatási bírósághoz, végleges döntésig Sándor Lajos alpolgármester tölti be a polgármesteri tisztséget.