Felfüggesztették a kormányalakítási tárgyalást vasárnap

A hivatalos tárgyalásokat a PNL, USR-PLUS és RMDSZ szombaton kezdte meg a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról, közölte a múlt héten Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Facebook-oldalán.

Az Agerpres értesülései szerint a szombat reggel megkezdtett koalíciós tárgyalások három szinten folytak: a politikai irányvonalakról, a kormányprogramról, valamint a parlamenti többség működéséről egyeztetett a három alakulat. A szombati megbeszélésen megegyeztek a kormányprogram struktúrája tekintetében, a tárgyalások vasárnap folytatódtak.

Azonban vasárnap felfüggesztették a tárgyalést, mivel nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről, jelentette be Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője Facebook-oldalán.

Az RMDSZ közleménye szerint a PNL és az USR-PLUS hétfőn saját miniszterelnök-jelölteket javasol az államfővel tartandó tárgyalásokon. Az RMDSZ a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos döntését a Szövetségi Állandó Tanács hétfő reggelre összehívott ülésén hozza meg.

A leendő miniszterelnökjelölt személyéről hétfőn tart egyeztetéseket Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártok képviselőivel. 11 órától a PSD, 12 órától a PNL, 13 órától az USR-PLUS, 14 órától az AUR, 15 órától az RMDSZ kerül sorra.