Felemásan sikerült a pótérettségi Udvarhelyen

Egy híján száz diák örülhet, ami jobb az országos átlagnál, de elmarad a meglepően jó Hargita megyeitől.
A kép illusztráció.

Amíg az országos átmenési arány alig 30,8%-os volt az augusztusi pótérettségin, addig Hargita megye nagy előnnyel, 44,44%-al vezeti a romániai megyék toplistáját – derült ki a tanügyminisztérium kedden közzétett statisztikáiból. Ezzel az eredménnyel gyakorlatilag rácáfoltak a júliusi vizsgaidőszakra, amikor jóval az országos átlag alatt teljesítettek a megye végzősei.

A tanügyminisztérium közlése szerint összesen 10.718 diák iratkozott a pótvizsgákra, ebből 8.049 idén végzett, a fennmaradó 2669 diák pedig korábbi évfolyamokról származik. Színtízes nem volt, a legjobb jegyet egy Târgu Jiu-i diák szerezte, 9,78 volt az átlaga.

Hargita megyét a rangsorban Iași követi 43,69 százalékkal, a harmadik helyet Gorj (42,46%) szerezte meg, majd Fehér (41,18%) és Dolj (40,36%) megyék következnek. A fővárosban az országos átlagot alig egy százalékkal haladták meg.

Udvarhelyről összesen 258 udvarhelyi diák szerepel a 2019. évi pótérettségi nyilvántartásában, miután a júliusi vizsgaidőszakban 309-et elvágtak a vizsgán valamilyen tantárgyból, többnyire románból és matematikából. Ez akkor a jelentkezők kicsivel több mint felét jelentette, ugyanis összesen 601-en iratkoztak az idei érettségire.

A pótérettségizők közül 99-nek sikerült teljesíteni a vizsgát, ez átlagosan 38%-os átmenési arányt jelent, ami éppen az országos és a megyei átlagok közé tehető. Az iskolák között jelentős különbségek vannak, a papírformának megfelelően az elméleti iskolák teljesítettek jobban, a szakközépiskolák gyengébben.

Íme, az iskolákra lebontott eredmények:

A legkevesebb „visszaeső” a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból (10) és a Benedek Elek Pedagógia Líceumból (12) volt, előbbiból csupán háromnak, utóbbiból kettőnek nem sikerült.

A Tamási Áron Gimnáziumból jóval több, 32 diák jelentkezett, közülük húsznak, tehát körülbelül a kétharmadának sikerült az érettségi vizsgája.

Az átmenési rangsorban a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola következik, a 31 diákjának mintegy felének (16) összejött, a másik felének viszont nem.

A legtöbb jelentkező a Kós Károly Szakközépiskola diákja volt, de csak minden harmadiknak, 73-ból 26-nak ért el átmenőt, így is javítva a júliusi 22,8 %-os átmenési arányon.

Őket követi, valamivel kevesebb diákkal és még gyengébb eredményekkel az Eötvös József Szakközépiskola, amelynek 46 diákjából alig húsz százalék, szám szerint tízen mentek át, a többiek jövőben próbálkozhatnak újra.

A júliusban is sereghajtó Bányai János Műszaki Szakközépiskolában 31 beiratkozott diákból alig négynek sikerült, a korábban jól teljesítő, 63,93%-os Marin Preda Elméleti Líceumból viszont 23 jelentkezőből 17-et most is elvágtak.

Az óvásokat kedden 12 és 16 óra között fogadták, a végleges eredményeket szeptember 7-én, szombaton teszik közzé, a tanügyminisztérium honlapján és a vizsgaközpontokban.