Félelmetes utolsó tíz percet produkált a hajráig hátrányban játszó Vasas

Fotó: GÁL ELŐD

Az aradi Piroș Security volt a Vasas Femina vendége vasárnap, október 16-án a sétatéri stadionban 11 órától a női labdarúgó bajnokság 5. fordulójában. Mindkét együttes a tabella 5.-6. pozíciójának elcsípésében és így a felsőházi rájátszásban való folytatásban reménykedik, így egy küzdelmes csatára lehetett számítani.

Székely János vezetőedző a Sándor – Orbán, Zănoagă, Molnár, Pásztor, Szász Bencze, Mitri, Horváth, Hodor, Godra, Tóth kezdő tizenegyet küldte a pályára. A csapat jobb labdabirtoklásának köszönhetően az első félidőben inkább a vendégek térfelén folyt a játék, ők meg inkább kontrákra építkezve próbáltak helyzeteket kialakítani.

Mégis ők jutottak el több alkalommal lövésig, míg a hazai akciók megakadtak az aradiak védősorában, ők többször is próbára tették Sándor Barbarát, de nem ingott meg az udvarhelyi kapus keze. Igaz, az aradi kapusé, az egyiptomi Maha Shehata-é sem, amikor a 27. percben a korosztályos válogatottól – amely az udvarhelyi játékosok segítségével megnyerte B ligás selejtezőcsoportját, és továbbjutott a következő körbe – visszatérő Horváth Anita került tiszta lövőhelyzetbe, de laposan eleresztett lövésében nem volt elég erő, nem okozott gondot Mahának.

Csendesen csordogált ezt követően a játék, egészen a 36. percig, amikor a vendégek csapatkapitánya, Bozian kapott egy labdát a leshatáron. A tizenhatos vonalát átlépve a kapujából kimozduló Sándor Barbara, illetve a visszaérő Molnár Andrea gyűrűjében elesett, és Cristian Moldoveanu játékvezető büntetőt ítélt az aradiaknak. Ezt Melissa Olaru értékesítette, megszerezve a vezetést csapatának (0-1). A félidő hajrájára nem maradt komolyabb gólszerzési lehetőség, így

hátrányban várhatta a folytatást Székely János együttese.

Amely a második félidőben még dominánsabb játékot mutatva tért vissza a pályára. Annyira beszorították ellenfelüket, hogy azok a felezővonalat is ritkán tudták átlépni. Védekezésben azonban jól állták a sarat, Mitri Rita félidő eleji, jócskán fölé bombázott kapáslövését, és Godra szintén fölézúgó távoli bombáját leszámítva a hazaiaknak sem volt kapura tartó lövése.

A félidő derekán – ekkor már Sólyom Henrietta is a pályán volt Godra Anett helyett – kezdett kiegyenlítődni a játék, de Székely János kitalált valamit és felforgatta a jobb oldalt a hajrára, Molnár Andi húzódott előre, Tóth Györgyi ki szélre és Aura Zănoagă a védelem közepére. Védekezésben az Arad kontratámadásaikor rendre visszaértek, és tisztáztak a Vasas védők, leszámítva azt, amikor a 80. percben Andrada Ungur lódult meg a szélen, tisztára játszotta magát, és a kimozduló kapus mellett ívelt középre, így az érkező támadó az üres kapuval találta szemben magát, de a felsőlécre bombázott.

Tíz perc sem volt hátra, és a kimaradt helyzet megbosszulta magát, hiszen a kétgólos aradi előny helyett két perccel később már döntetlenre állt a találkozó. Orbán Aranka húzta magára az aradi védőket, majd nagyszerűen passzolt az üres területre bemozgó Mitri Rita elé, aki még néhány lépést „cipelte” labdát, aztán bevágta a kapus mellett (1-1). „Álljunk fel gyorsan, még kell egy gólt rúgnunk” – szakította meg a gólörömöt az egyik Vasas játékos, úgy tűnt lendületet kapott és nem éri be ennyivel az udvarhelyi együttes.

Három perccel később nagyszerű lehetőséghez is jutott Székely János együttese, a tizenhatos sarkánál szabálytalankodtak a vendégek, innen jöhetett egy Vasas szabadrúgás. A csapat másik korosztályos válogatott játékosa, Tóth Györgyi állt a labda mögé. Lövése ugyan a felső kapufán csattant, a kipattanóra Mitri érkezett, aki éppen továbbpöckölni tudta, de nagyon jó helyre, csapattársához, Szász Bencze Brigittához, aki közelről nem hibázott (2-1).

És nem elég, hogy az utolsó percekben egyenlített, majd fordított a Vasas, a háromperces hosszabbítás második percében be is vitte a kegyelemdöfést. Egy előre ívelt labdába Sólyom ért bele nagyszerűen, amely így a meginduló Mitrihez került, akit nem tudott szerelni a védője, és a kimozduló kapus mellett el is lőtte a labdát (3-1). A hátralévő másfél percre egy kettős hazai cserét – Benczédi és Tóásó állt be – leszámítva nem maradt más hátra, így 3-1 arányban nyert a hazai csapat, lényegében az utolsó tíz percben.

Második idei bajnoki győzelmét bezsebelve a Vasas a harmadik helyre kapaszkodott fel, igaz, a délutáni mérkőzéseken, többen visszaelőzhetik, de az eddig egy mérkőzéssel kevesebbet játszó udvarhelyiek mindenképpen a tabella első fertályából várják következő meccsüket.

A tabella jelenlegi állása:

Következő héten, október 23-án a több egykori Vasas játékost, például Dávid Mártit is foglalkoztató marosvásárhelyi MSE-hez utaznak.