Felborult egy kamion Gorj megyében, hárman meghaltak (videóval)

Forrás: Digi24

Felborult egy kamion kedden a Gorj megyei Jilţ bányánál kedden 13 óra 30 körül, három személy meghalt, tizenhárman megsérültek, közülük tízet kórházba szállítottak.

A három halálos áldozat és a sérültek közül tizenegyen az Olténia Energetikai Vállalat alkalmazottai, írják az Agerpres január 17-ei közleményében. A Digi24 információi szerint a balesetben összesen 25 személy volt érintett. A rendőrség közleménye szerint a három halálos áldozat egy 29, egy 38 és egy 48 éves férfi volt.

A vállalat tájékoztatása szerint a munkásokat teherautón szállították a cég székhelyére. A lejtőn lefele tartó járműnek elromlott a fékje és lezuhant egy hídról. A Gorj megyei rendőr-főkapitányság szerint a munkásokat szállító teherautó 51 éves sofőrje elvesztette a kontrollt, amikor a járműnek a szállítószalag fölött vezető hídon kellett volna áthaladnia. A teherautó mintegy 3 métert zuhant a hídról és felborult. A jármű a munkások mellett két acetilént tartalmazó fémcsövet is szállított.

Mik lesznek a következmények?

A rendőrségi közlemény szerint a sofőrt kórházban látják el, majd vért vesznek tőle, hogy megállapítsák, fogyasztott-e alkoholt. A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés és a munkavédelmi előírások be nem tartása miatt indítottak eljárást ellene – derül ki még a tájékoztatásból.

Forrás: Agenda Virtuală

Virgil Popescu energiaügyi miniszter kedd este Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a baleset helyszínére utazik. Az Agerpres közleménye szerint tárgyalt a bánya alkalmazottaival és a vállalat vezetőivel is, és kérte a külszíni bánya tevékenységéért közvetlenül felelős három igazgató leváltását, „mert ehhez hasonló tragédiák nem fordulhatnak elő többé”. Az Olténiai Energetikai Komplexum (CEO) vezetősége szerdán bejelentette, hogy leváltották a Gorj megyei Jilţ külszíni bánya tevékenységéért közvetlenül felelős három igazgatót.

A miniszter elrendelte továbbá, hogy a minisztérium ellenőrző testülete vizsgálja meg a bánya tevékenységét és mérje fel a munkahelyi biztonság helyzetét. A testület számba veszi majd a munkaügyi felügyelők által a korábbi büntetéseket is.

A katasztrófavédelem kedd esti közleménye szerint nyolc sérült volt még kórházban, de nincsenek életveszélyben. A tájékoztatás szerint a Târgu Jiu-ra szállítótt öt sérült közül ketten visszautasították a kórházi beutalást, három személyt Motrun ápolnak kórházban, kettőt a SMURD helikopterével szállítottak Craiovára.