Fekete tanácsülés: ne hagyjátok az iskolát! 

Tuti, hogy az időmanók megbuherálták a városháza óráját. Mostanában már szerdán megtartják tanácsosmanók a rendes havi csütörtököt mondást. És néha jövő hét péntekre is átcsúszik. Ilyenkor az egész hét felborul Székelyudvarhelyen: kedden már azt hiszed, szerda van és csütörtök délutánra úgy elfáradsz, mintha péntek lenne.

Azon a héten pedig, amikor a decemberi rendes havi tanácsülés lezajlott, már kedden reggel olyan fáradtak és nyomottak voltunk, mintha péntek lenne, sőt legalább egy hete minden nap péntek lenne, hiszen arra ébredtünk, hogy az a borzalom, ami előző este történt, az nem egy rémálom, hanem a valóság.

Szerdán, december 20-án ennek megfelelően gyászos volt a hangulat a városházán. A polgármesteri hivatal munkatársai többnyire ünnepi feketében, fojtott csendben teszik-veszik a papírokat, az RMDSZ-frakció szokásához híven a lépcsőn ül kupaktanácsot, a többiek és a polgármesteri hivatal munkatársai a teremben örülnek a pontos érkezésüknek.

Mivel közbejöttek a tragédia kapcsán egyéb sürgős megírni és szerkeszteni valók, a tanácsülés összefoglalóját később tesszük közzé. Azóta már volt egy soron kívüli és egy azonnali tanácsülés is, azok beszámolóival hamarosan jelentkezünk. 

A nagy asztalnál egyelőre csak az ülésvezető Bíró Ervin Loránd és a jogi osztály munkatársa, Antal-Veimberger-Pálfi Noémi ül, a polgármester, az alpolgármester és a főjegyző helye üres. Az ülésvezető megkéri a tanácsosokat, hogy ma a politikai csatározásokat hanyagoljuk.

Napirend előtt két felszólalást jeleznek, Pálfi Kinga és Berde Zoltán a mikrofonnál. Pálfi Kinga elmondja, hogy az elmúlt időszak a hit, remény, szeretet és békéről szólt. „Nekünk talán ezekből most egy kicsit több jutott, mint azoknak a gyerekeknek a szüleinek, akik a romok alá szorultak. Bárcsak tudnék nekik az enyémből adni” – mondja könnyek közt.

fotó: Pál Edit Éva

Berde Zoltán is részvétét fejezi ki, és felolvassa az RMDSZ előző este kiküldött sajtóközleményét. „Mindent meg kell tennünk, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen tragédia”, mondja. A mi feladatunk nem a hibások megtalálása, hanem az oktatás intézményeinek otthont adó épületek átfogó állagfelmérése és szükség szerint költségvetés biztosítása a javításokhoz. Jakab Zoltán és képviselőtársai témába vágó kérése az anyag végén.

Időközben megérkezik a Trió is: a polgármester, az alpolgármester és a főjegyző.

Gálfi szólal fel, sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, és biztosít arról, hogy a polgármesteri hivatal mindent megtesz, hogy az igazságszolgáltatás szervei tudják végezni a munkájukat, ami információt kérnek, azt a rendelkezésükre bocsátják. Kénytelenek voltak azonban –  a történtek ellenére – az év végéhez közeledve tanácshatározat-tervezeteket napirendre tűzni, amelyekben a testület döntésére van szükség.  Elmondja, előző nap meglátogatták az áldozatok családjait, és arra biztatják őket, hogy forduljanak segítségért bizalommal az általuk vezetett intézményhez. Bölcs döntéseket kíván, Sipos Dávidot pedig a Jóisten nyugtassa.

Mind a 17 tanácsos jelen van, a kiküldött napirendi pontokhoz képest három kiegészítési javaslat van, törölnek két napirendi pontot, illetve a különféléket terjesztették elő a tanácsosok. A kiegészítések közt a Gyerkes Mihály utcában egy városrendezési terv jóváhagyásáról, a művelődési ház tisztségjegyzékének módosításáról és a tömbház-hőszigetelés költségeinek aktualizálásáról döntenek.

További képek: Gál Előd

Mivel a polgármesteri hivatal és az alárendelt intézmények munkatársainak alapmunkabér-emeléséről szóló határozattervezet nem rendelkezik a szakbizottságok jelentésével, nem képezheti a napirend tárgyát (erről szólt a két ünnep közötti időszak közélete is, eredménytelenül). A jegyző kérte a polgármestert, hogy a 21-es számú, Sport utcában található terület városrendezési tervével kapcsolatos határozattervezetet vonja vissza, mert nem tudta még átnézni.

Különféléket javasol Benedek Árpád Csaba, a kiegészítésekkel elfogadják a napirendet, majd elfogadják az előző rendkívüli tanácsülés jegyzőkönyvét.

Költségvetés-módosítás következik

Péter Loránd gazdasági igazgató bemutatásában.

A megyei pénzügyigazgatóság kiutalt a diákok utaztatására 6.259 lejt, a betegek gondozására 259 ezer lejt, az átutalt jövedelemadó-többletből 2.076 ezer lej jövedelem származott, ebből kifolyólag lehetőség van a beruházási oldalt ezzel az értékkel támogatni, ugyanezzel csökkentik az EU-s pályázatok finanszírozására betervezett jövedelmeket, sorolja a kért módosításokat.

A környezetvédelmi alaptól 157 személygépjármű forgalomból kivonására 364,8 ezer lejt kaptunk, ezt is belefoglalják a költségvetésbe. A beruházási listán 0,28 ezer lejes módosítás történik. A tervezet szerint szponzorizálásból 22,13 ezer lejt kapott a város, amit javasoltak az évvégi ünnepségekre befoglalni a költségvetésbe, de mivel ezeket lemondták a tragédia miatt, az említett összegeket később fogják a költségvetésbe venni.

A Móra Ferenc Általános Iskola 5 ezer lej értékben valósított meg jövedelmet az Iskola az iskola után programból, ezt személyzeti költségekre fordítanák. A Tomcsa Sándor színház vissza nem térítendő támogatást kapott 38 ezer lej értékben, ezt a Zsákbamacska előadás költségeinek fedezésére fordítanák. A műszaki osztály 600 ezer lejt igényelt fűtéspótlékok kifizetésére.

Módosításokra van lehetőség a kiküldött dokumentációhoz képest: diákutaztatásra kaptak még 164 ezer lejt, a beteggondozók részére 171 ezer lejt, a Haáz Rezső Múzeum kapott az NKA-tól 19,5 ezer lejt és a Bethlen Gábor Alaptól 5,8 ezer lejt. A gazdasági szakbizottság jóváhagyta, a határozatot a javasolt módosításokkal egyöntetűen elfogadták.

Legalább a közvécé ingyenes lesz!

Ismét egy kényes kérdés következik. Az adóemelésről lesz szó, amit a múlt havi tanácsülésről visszavont egy huszárvágással a polgármester kevéssel azután, hogy a tanácsosok nagy levegőt vettek a tiltakozáshoz.

Czika Edit, az adóosztály vezetője mutatja be az adók és illetékek szintjének megállapítását a 2024-es évre. Elmondja, hogy az adótörvénykönyv előírja, hogy az adózás hatékonyságának megtartása érdekében fenn kell tartani az adók és illetékek hozamát a gazdasági tevékenység minden szakaszában gazdasági növekedés és válság idején is. A 226/2010-es törvény alapján évente az infláció értékével kell indexálni az adókat, és hogy 2018-ban a 103-as határozat 1,3 százalékot állapított meg, 2019-ben 4,6 százalék, 2020-ban 3,8 százalék, 21-ben 2,6 százalék, 2022-ben 5,8 százalék, 2023-ban „sajnos 13,8 százalék lett az infláció”. Az alapszintek csökkenését nem, a növelését engedi csak a törvény.

A szakbizottsági ülésen elhangzottak alapján az előterjesztő, azaz a polgármesteri hivatal adóosztálya elfogadta és beépítette a tanácsosok javaslatát a határozattervezetbe – közli, s mindenhol jelzi is a beszámolóban, hogy mely módosítások történtek a tanácsosok kérésére.

Az épületadót a természetes személyek részére

háromféle módon számolják aszerint, hogy mi az épület rendeltetése: lakóépület, gazdasági tevékenységre használt épület vagy vegyes rendeltetésű épület. A lakóépületek adóját az infláció értékével, 13,8 százalékkal indexálják, 0,11 százalékos adókulccsal számolják, ami eddig 0,12 volt, így csak 3,8 százalékkal nő az adó. Hogy érzékeljük az emelés mértékét, kiszámolták, hogy egy átlagos lakás adója mennyivel kerül többe jövőre. Egy 50 négyzetméteres kétszobás tömbházlakás esetében, 10, egy 68 négyzetméteres háromszobás esetében 13 és egy 90 négyzetméteres négyszobás esetében 17 lejes emeléssel számolhat a tulajdonos. Egy 100 négyzetméteres lakóház adója az A zónában 15 lejjel, B és C zónában 14, D zónában 13 lejjel lesz több 2024-ben.

A felértékeléssel rendelkező,

természetes személyek által birtokolt, gazdasági tevékenységre szolgáló ingatlanok

esetében már több száz lejes emelkedésekről beszélhetünk. Mintegy 505 lejjel nő egy 50 négyzetméteres hasznos felület adója, 687 lejjel egy 68 négyzetméteres felületé, és 909 lejjel egy négyszobás tömbházlakásnak megfelelő területűé. Ha egy 100 négyzetméteres lakóházat fognak gazdasági tevékenységre használni, akkor A zónában 787 lej, B zónában 754 lej, C zónában 722, D zónában 689 lejjel emelkedik az adó.

A gazdasági tevékenységre használt épületek adóját a természetes személyeknél kétféleképp számolják. Ha nincs felértékelve, akkor 2 százalékos adókulccsal, ha fel van értékelve, vagy van végleges adás-vételi szerződés, végleges átvételi jegyzőkönyv, akkor, a tanácsosok javaslatára 0,95 százalékos adókulcsot alkalmaznak. A vegyes kategóriájú épületek esetében a két előző kategória kombinációjával számolják az épületek adóját.

A jogi személyek épületeit

is e három kategóriára osztják: lakóépület, gazdasági tevékenységre használt épület és vegyes használatú épület. A lakóépületek adóját az előző évekhez hasonlóan 0,3 százalékos adókulccsal számolják, a gazdasági tevékenységre használt épület adóját a tanácsosok javaslatára az épület értékének 1,1 százalékos adókulcsával számolják, a vegyes használatú épület esetében viszont a felületeknek megfelelően a kettő összege lesz az épület adó.

A területadó

a következő nagyobb kategória. Ebből a belterület- vagy építésiterület-adó, – lánynevén udvaradó – 2024-ben is csak a 13,8 százalékos infláció értékével fog változni. Egy 500 négyzetméteres udvar adója A zónában 73, B zónában 51, C zónában 32, D zónában 17 lejjel növekszik.

A mezőgazdasági bel- és külterületek adója

A bel- és külterületek zónázását a 337/2022-es helyi tanácshatározat szabályozza a 2283/2023-as helyi tanácsi határozattal kiegészülve, tudjuk meg.

A mezőgazdasági belterületeknél az előző három évhez hasonlóan 40 százalékos adókulcsot alkalmaznak, így csak a 13,8 százalékos inflációs index-szel növekszik a területadó. Egy ezer négyzetméteres szántó adója 2023-ban A zónában 18 lej volt, 2024-ben 21 lej lesz, B zónában 14 lej volt s 16 lesz, C zónában 13-ról nő 14 lejre, D zónában 10-ről 11-re. A kaszálók adója A zónában 14-ről 16 lejre nő, a többi zónában 1 lejes emelkedésre kell számítani. A gyümölcsösök adója A zónában 35-ről 40 lejre emelkedik, a többi zónában 3-4 lejes növekedés lesz.

A mezőgazdasági külterületeknél is 50 százalékos adókulcsot alkalmaznak, és így csak a 13,8 százalékos inflációs értékkel változnak az adók, állítja Czika Edith. A szántók esetében hektáronként 26-29 lejes emelkedésre lehet számítani, a gyümölcsösökében 29-33 lejesre.

Egy hektár szántó adója az A zónában 211 lejről 240 lejre növekszik, a kaszálóé 117-ről 136-ra, egy hektár gyümölcsösé 240-ről 273-ra és egy hektár erdőé (ami nem igazán jellemző a központi zónákra) 67 lejről 79 lejre, a többi zónák esetében kisebb a különbség.

A gépjárműadóknál 

3,8 százalékos növekedéssel számolnak. A kategóriák kétszáz köbcentiméterenként változnak, az 1000 és 2000 cm3 közötti hengerűrtartalmú gépjárművek esetében 5-20 lejes növekedésre lehet számítani. A 3000 és 4000-es cm3-sek esetében van a jelentősebb növekedés, 255, illetve 660 lejes a különbség, de ezekből viszonylag kevés van. Az adóosztály vezetőjének a prezentációja szerint 4000 köbcentisből 15 darab van a városban, és 11 ezer lej lesz az adójuk jövőre.

A haszongépjárművek esetében is csak az infláció értékével növelik az adót: egy 1000 köbcentis esetében 40, egy 4000 köbcentisnél 160 lejes növekedésre lehet számítani.

A hibridautóknál 75 százalékos adókedvezményt nyújtanak a törvény által megszabott minimális 50 százalék helyett (tavaly ez 95 százalékos volt).  Kategóriánként 3, 13 és 16 lejjel fognak többet fizetni a kisebb hengerűrtartalmú járművel rendelkező tulajdonosok. A 2800 köbcentis méretű autóval rendelkezők viszont már 843 lejjel adóznak többet jövőre, a 4000-esek pedig 2.428 lejjel. Kevés, összesen 17 ilyen autó van a város nyilvántartásában – jegyzi meg az adóosztály vezetője. A 12 tonnánál nagyobb áruszállítók esetében is marad a korábbi 50 százalékos adókulcs, és 1-2 lejekkel emelkednek az adók.

Mi mindenre van még adó, adókedvezmény és illeték?

A jó hír az, hogy jövőre is 10 százalékos adókedvezményben részesülnek az előző évekhez hasonlóan azok, akik március 31-ig kifizetik az éves adójukat. A határozattervezet tartalmazza még a befizetési határidőket, az urbanisztikai engedélyek illetékeit, ahol továbbra is 20 százalékos adókulcsot javasolnak, a változatlan módon számolandó közélelmezési illetékeket amelyek esetében a járvány alatt a felére csökkentett értékek állandósultak, benne vannak még a reklámilletékek, rendezvényadók, a parkolási illetékek, a múzeumi belépők, bírósági bélyegilletékek (a 80/2013-as sürgősségi kormányrendelet alapján), a piaci asztalok bérlése, ami a tanácsosok javaslatára 8 lejről 4 lejre csökken, a közvécé illeték pedig 0 lej lesz.

Nem hagyták ki belőle a mentességeket, az adókedvezményeket és a végrehajtási szabályzatokat, a besorolási kritériumokat és az adóemelési feltételeket a műveletlen mezőgazdasági területek esetében (akár 500 százalékos adóemelés is lehetséges), és a gondozatlan épületek és területek besorolását is tartalmazza a határozattervezet. Ez utóbbiak adóját is egyik évről a másikra akár 500 százalékkal is meg lehet emelni. A speciális illetékekeket és az alkalmazási szabályzatot, valamint egy, a kis- és középvállalkozók támogatására szolgáló de minimis támogatási rendszert is megtalálunk a tervezetben. Bármit is jelentsen, de az aviz ezzel a támogatással kapcsolatosan megérkezett.

Kérdéses a jegyző szerint, hogy a múzeumi belépők szabályozása ütközik-e egy másik határozatban foglaltakkal, de valószínűleg nem, mert mindkettőt a múzeumigazgató javaslatára fogadták el, vonják le a következtetést.

Még az RMDSZ-es Berde Zoltán szólal fel a témában, elmondja, további csökkentéseket szerettek volna, ám a többség ezeket leszavazta, és kiderül, hogy az általuk javasoltak – mint például a közvécé illeték – el is hangzott és be is vannak építve a tervezetbe.

A tervezetet elfogadják.

Mi drágul még?

A Városi Sportklub szolgáltatásaiért járó díjakat módosítják, és nem lesznek olcsóbbak. A városi focipálya esetében az öltöző bérlése 70 lejre változik a helyi csapatok esetében, a pályahasználat 170 lejről 200 lejre növekszik, a helyi csapatok edzésdíja 100-ról 120 lejre emelkedik. A jégkorongszakosztály esetében attól függően, hogy hány gyerek van a rendszeren/családon belül 50-ről 70, 80-ról 130 lejre,100 lejről 180 lejre növekszik a díj.

A focipálya esetében a megnövekedett működési, jégkorong esetében a megváltozott szállítási díjakkal indokolja az áremelést az igazgató, Mester Zsolt. A szakbizottságok pozitívan véleményezték, majd a tanácsosok jóváhagyták a tervezetet.

Gondoskodnak a fogyatékkal élőkről és a tanácsosok béréről

A fogyatékkal élő személyek mellé a 2024-es évre 140 gondozót javasolnak a jelenlegi 135 helyett, vezeti fel Fülpesi Gyula, a szociális osztály vezetője a tervezetet, és rábólint a tanács. Ahogy az önkormányzati képviselők havi illetményének új kiszámolási módjára is. A közigazgatási törvénykönyv 212-es cikkelye és a 21-es minisztériumi rendeletben foglalt képlet szerint számolják ki a béreket január 1-jétől, s figyelembe veszik, a szakbizottságokon és a tanácsüléseken való részvételek számát. Hogy ez konkrétan mennyi pénzt jelenthet, arról nincs szó.

Személyzeti változások a kórháznál, művháznál

A városi kórház és a művelődési ház szerkezeti felépítésének és tisztségjegyzékének jóváhagyásáról is döntöttek. A kórház esetében a polgármesteri hivatal munkatársa, Gergely Ida Hajnal mutatja be a tervezetet. A 296-os törvény előírja a közintézményekben különböző tisztségek felszámolását, 12 állást szüntetnek meg, 6 egyedi állást alakítanak át és az iroda státuszt osztályra váltják.

A Művelődési Ház szervezeti felépítésének módosítására és egyes tisztségek átalakítására az átalakult tevékenységi kör miatt van szükség Simon Mária Tímea igazgató szerint. A három, ⅓ arányban megosztott, jelenleg üres kórusvezetői állásokat szeretnék újra összevonni és átalakítani egy, közbeszerzésre és szervezési feladatok ellátására alkalmas tisztségre. A kórusok egyesületekbe tömörültek, és más formában tervez a művelődési ház a továbbiakban velük együttműködni. Ezenkívül egy szintén üres munkás állást szeretnének átalakítani kulturális pályázatok megírására, valamint a művelődési ház filharmónia részlegének adminisztrációjának koordinálására és szervezési feladatok elvégzésére is alkalmas tisztségre.

Eladó a szénabála! Kiadó a Marin Preda! Ingyenes a hűtő!

Bőséges volt a szénatermés az idén, tudjuk meg Sándor Alpár mezőgazdasági igazgatótól. 44 darab 120 centiméteres átmérőjű kerek bálát takarítottak be a Csorgótanya és Bükktető dűlőkben található kaszálókról, a kaszálást a városháza műszaki igazgatóságának munkatársai végezték, a betakarítást külsős cégnek szervezték ki, a szénát Szent János utcai tárolóban helyezték el. A piaci ár alacsonynak mondható, 75-95 lej között van. A szénát a város árverésre hirdeti, a kikiáltási ára 75 lej lesz.

A Marin Préda Elméleti Líceum különböző helyiségeit és sportpályáját adná bérbe, jóváhagyják a díjakkal együtt.

Kölcsönadnak a csíki jégkorong önkormányzati társulásnak egy használaton kívüli hűtőberendezést.

Lakáskiutalás, folyó ügyek, hulladék

A Kis Gergely utcában megüresedett szociális lakást kiutalták a listán soron következőnek. A Farcádi utcában kéri a víz és szennyvízhálózat bővítését egy vállalkozás, ennek érdekében 214, illetve 178 méter hosszan a közterület szolgalmi jogát a Harvíz Rt. rendelkezésére bocsátják.

Az ANRSC kérésére a lakossági hulladék válogatását és lerakását külön kell leszerződni, ezért új közbeszerzést kell kiírni, elfogadják az intézmény által igényelteknek megfelelően összeállított tendercsomagot és közbeszerzési feltételeket.

Gyarapodó közvagyon

A Reményik Sándor utcában járda és közterületek létrehozása érdekében egy magánszemély felajánlott 10 négyzetméter területet 840 lej értékben, közvagyonná minősítik.

A szejkefürdői mofetta rehabilitálásához egy Lengyelfalvához tartozó 1520 négyzetméteres terület kisajátítására lesz szükség, aminek értéke 159 ezer lej TVA nélkül, a tanács megszavazza ennek a folyamatnak az elindítását.

A Kulturális Központ épületét modernizálják. Mielőtt bárki megijedne, hogy kicsit nem figyelt oda, és lett valami Udvarhelyen, a régi mozi épületéről van szó, figyelmeztet az előző tervezet összeállításáért is felelős Vladovici Csilla. Az elfogadásra előterjesztett előtanulmányt a Vallum kft. készítette és a következőket tartalmazza: topográfiai, geotechnikai, építőipari, laboratóriumi mintavételek és szakvizsgálatok, műszaki szakvélemény az épület jelenlegi állapotáról, energetikai tanulmány, három tervezési modell különböző elrendezési vázlatokkal, a tervezési előtanulmány elkészítése a kiválasztott variáns alapján. Az előzetes árbecslés szerint a beruházás értéke 44. 285. 593, 27 lej ÁFÁ-val, amiből a kivitelezés értéke 32.936.771, 97 lej ÁFÁ-val. Ezt a nemzeti beruházási társaság, CNI finanszírozásából valósítanák meg, amihez a következő lépés majd a beavatkozási munkálatokat jóváhagyó tanulmány, azaz a DALI létrehozása lesz, ez becslések szerint 1 millió lejbe fog kerülni ÁFA nélkül. A tanács elfogadja a Kulturális Központ előtanulmányát.

Az átalakuló város

Városrendezési terveket fogadnak el a Rét, a Bethlenfalvi zónában, a Lejtő utcában, a Templom utcában, a Magnólia utcában és a Szőlőalja dűlőben. Elfogadták a tömbházak hőszigetelési költségeinek aktualizálását is.

Az aktualizálás költségnövekedést jelent: 16 százalékkal, 514 ezer lejjel növekedett a projekt 3.699.565 lejes ÁFÁ-s összköltsége, amiből 352 ezer az elszámolható, 162 ezer lej nem elszámolható költség, vezet be a tömbházszigetelések adminisztrációjának növekvő számokkal tele rejtelmes világába Kovács Attila beruházási igazgató.

Ne hagyjátok az iskolát! A művészeti iskolát!

Jakab Zoltán fordult a Különfélék kategóriában a polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz, az oktatási intézményeket vezetőihez. Utóbbiakat arra kéri, hogy ha bármilyen probléma van az általuk vezetett intézmények épületeivel, akkor jelezzék vagy, ha korábban már megtették, akkor újból jelezzék mihamarabb a polgármesteri hivatalban. Ha nincs ismert probléma, akkor mérjék fel az épületek állapotát, a polgármesteri hivatal illetékes szakosztályait arra kéri, tegyenek meg mindent, hogy a megfelelő költségvetési kereteket tudják biztosítani.

A Dr. Palló Imre Művészeti Líceum többször is jelezte, hogy több épülettel is szerkezeti problémák vannak, hívja fel a figyelmet Palló volt aligazgatójaként és jelenlegi tanáraként az érintettség okán. A napokban a diákok közt terjedt is egy fotó, amin egy falrepedés látható. Jakab úgy tudja szakemberektől, hogy az nem annyira veszélyes, mint az iskola egyes, más épületeinek állapota. Bíró Edith meg Darabont Gergő, az önkormányzat részéről az iskola vezetőtanácsába delegált kollégái álláspontját is képviselve kéri, hogy az illetékesek tegyenek meg mindent, hogy a legrövidebb időn belül a felmérések és munkálatok megtörténjenek.