Fekete juhokra fáj a foga a kisgalambfalvi medvének

Ro-Alert rázta fel Kisgalambfalvát szeptember 20-án, kedden este 21 óra után. „Medve járt a faluban”, értesített a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő csak annyit tudott hozzátenni, hogy részükről is kiment a helyszínre egy egység, a részletekért Gábor Ferencz nagygalambfalvi alpolgármesterhez irányított, aki az azonnali beavatkozási csapatot vezette.

A történet már kedd hajnalban 4 órakor elkezdődött,

amikor a medve – a dróthálót is leszakítva – betört egy elkerített gazdasághoz, ahol mintegy 50 különleges, fekete juhot tartottak, amelyeket két hete hoztak be az esztenáról. Két óra viaskodás után sikerült ugyan elhajtaniuk a gazdáknak a vadat, de az ez idő alatt „hat jószágot megütött, egyet pedig megkezdett”. Másnap fel is mérték – hogy a környezetvédelmi minisztériumtól visszaigényeljék – a kárt, amelyet 400 lejre becsültek minden egyes juh után. A gazdának nem messze vannak Angus marhái, odáig is eljárt a medve, ám a villanypásztornál megfordult – számolt be az alpolgármester a kedd esti látogatás előzményeiről.

Kedd este már többen várták vissza, a vadászok és a rendőrök is lesben álltak, hogy elcsípjék a vadat, amely korábban érkezett, mint gondolták. Este 9 óra felé ugyanott próbált újból bejutni a gazdaságba, de valamire felfigyelhetett, és hirtelen sarkon fordult, így nem tudtak tiszta lövést leadni. Nem is találták, vérnyomok se látszottak, mesélte Ferencz Gábor, aki arra számít, hogy még biztosan fog próbálkozni. A gazdák ezért résen vannak, és amint jelzik a jelenlétét a hatóságoknak, nyomban kimennek, de nagy pontosságot igényel a lövés. Másodperceken múlik, mert enyhe kanyarban van, nem látszik tisztán a megfigyelt rész, magyarázta az elöljáró.

A kiemelt kép illusztráció.