Fejek hullanak Csíkban, de nem a Borbolyé

fotó: a megyei kórháza Facebook-oldala

Menesztették tisztségéből a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályának vezetőjét, dr. Bodó Pált és főasszisztensét, Bálint Zsuzsannát, írja az Agerpres hírügynökség Borboly Csaba szerdai nyilatkozatára hivatkozva. Néhány nappal ezelőtt épp a megyei tanács elnökének fejét követelte a Néppárt az ügy miatt.

Az említett szemorvos Székelyudvarhelyen is dolgozik magánpraxisban, 2015 óta a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályának vezetője.

A kórház igazgatótanácsa azután döntött így, hogy januárban a kórházban 14 szürkehályoggal műtött betegnél szemgolyógyulladás lépett fel, és három páciens megvakult a műtött szemére. A Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság az ügy miatt 30.000 lej értékben rótt ki bírságokat. A rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e dr. Konrád Judit, a csíkszeredai megyei kórház menedzserének menesztését, Borboly azt felelte, több kérdésre is várja a választ a kórháztól, és ezek ismeretében fog döntést hozni.

Pénteken Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a csíkszeredai kórház szemészeti részlegén súlyos hiányosságok voltak a fertőtlenítési eljárások betartása terén. Sergiu Sîngeorzan, a megyei kórház fertőzés-megelőzési osztályának vezetője szintén úgy nyilatkozott egy pénteki sajtótájékoztatón, hogy a baj a sterilizálási eljárások be nem tartásából származott, és hogy a baktérium valószínűleg kívülről került a kórházba, majd személyzeti úton terjedt el.

Az igazgatótanács megkezdte az előkészületeket a két tisztség meghirdetésére és a műtőrészleg működésének újbóli engedélyeztetésére, amit a közegészségügyi igazgatóság visszavont.

Mi is történt?

A megyei sürgősségi kórházban, január közepén 14, szürke hályoggal műtött betegnél alakult ki a szemgolyó gyulladása, közülük hat betegnél azonosították a Pseudomonas aeruginosa baktériumot. 13 beteget újraműtöttek, a kórház vezetősége múlt csütörtökön közölte, hogy közülük hárman elvesztették látásukat a műtött szemen, esetükben részben a szemgolyót is eltávolították. Hat páciens látása romlott, öt páciensé pedig nem vagy csak kis mértékben – derült ki az egészségügyi intézmény február 10-ei Facebook-bejegyzéséből.

A bejegyzés egyébként a román sajtó nyomására születhetett, amely megfejtette egy korábbi közlemény „kódolását”, miszerint endoftalmitiszről van szó a három beteg esetében. Eredetileg ugyanis csak arról számoltak be, hogy „az ő állapotuk is javult, nincsenek fájdalmaik, tüneteik”, arról egy szó sem esett, hogy fél szemükre megvakultak.

Kiemelt kép forrása: a csíki kórház weboldala