Fedezd fel Székelyudvarhely kincseit!

Pár nap és időutazásra invitál a friss képeskönyv.
Fotók: A Kincses Képeskönyv és a Haáz Rezső Múzeum Facebook-oldalai

Időutazásra hívnak a már 10 éves Kincses Képeskönyv alkotói. A egy-egy erdélyi/magyarországi város történetét, fejlődését elmesélő színes képekkel és közérthető szöveggel ellátott könyvsorozat Sepsiszentgyörgy, Székesfehérvár, Nagyvárad, Segesvár, Visegrád, Marosvásárhely, és Kolozsvár után most Székelyudvarhelyet választotta a múzsájának.

A Kincses Képeskönyv Facebook-oldala már idén májusban megosztott egy sejtelmes posztot félkész, vázlatos képekkel és a Vajon melyik város készül éppen? szöveggel. A szemfülesek már ekkor felfedezhették városunk vonalait a rajzokban.

Október végén pedig további műhelytitkokat szivárogtattak ki, és azt is elárulták, hogy pár hét múlva a könyv is megjelenik. Ugyanekkor a Háaz Rezső Múzeum a Facebookon a székelyudvarhelyi családok számára tökéletes ajándéknak titulálta a Haáz Rezső történészei által megírt, Jánosi Andrea művésznő által megrajzolt, a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által megfinanszírozott, és a Projectograph kiadó által megalkotott könyvet.

Hétfőn még egy gyors játékkal is várta a múzeum Facebook-oldala a kíváncsiskodókat: a székelyudvarhelyi boldog békeidőket megidéző illusztráción kellett megtalálni a hibát. Több válasz is érkezett – többen is a villanyoszlopokban keresték a hibát, volt, aki az erdőket, de olyan is akadt, aki a dédapját hiányolta a képről. A helyes megfejtés a szejkei borvizes szekereket vontató bivalyok hiánya volt. Remélik, hogy a könyv mindenik oldala hasonló érdekes keresgélésekre és felfedezésekre biztosít lehetőséget, írták a nyertest megnevező posztban.

Nem szürkemarhák, hanem bivalyok vontatták a szejkei borvizes szekeret (részlet az első képből).

A könyvbemutatóra november 22-én, pénteken 17 órától várják az érdeklődőket a Művelődési Ház koncerttermébe, ahol részt vesz Jánosi Andrea grafikus, a kötet és a könyvsorozat illusztrátora, Zágoni Bálint szerkesztő, valamint a szövegek szerzői: Kolumbán Zsuzsánna, Nyárádi Zsolt, Simon Mária Tímea, Sófalvi András és Szász Hunor. Az esemény házigazdája Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója lesz, a hangulatért pedig a Mozsikácska gyermekzenekar felel majd.

Kincses Képeskönyv és a Haáz Rezső Múzeum hivatalos- és Facebook-oldalai

Â