Fát még hoz az angyal, de a tűzijáték elmarad

Elmarad a tűzijáték idén szilveszterkor Udvarhelyen, a karácsonyi vásár költségvetése is kevesebb lett, cserébe lesz miből fűteni az oktatási intézményekben. 

A ünnepi rendezvényekre szánt pénzösszegek más területekre való átcsoportosításáról már szó volt a szeptemberi tanácsülésen. Többek között a karácsonyi vásár költségvetését faragták le 62 ezer lejre, a szilveszterét pedig 0-ra. Az így kispórolt pénz 490 ezer lej, amely első sorban az oktatási intézmények fűtésszámláinak kifizetésére szánnak. Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy a „tanintézmények számára a fűtésszámálák kiegyenlítésére jóváhagyott pénz, a megemelkedett energaiárak miatt nem lesz elegendő, ezért a város önkormányzati képviselőtestülete szükségesnek látta, hogy bizonyos területekről elvegyen összegeket.”

Kérdésünkre, hogy milyen lesz az „olcsóbb” karácsony, Zörgő még nem tudott pontos részletekkel szolgálni, jelenleg is zajlik a szervezés. Ami biztos, hogy lesz karácsonyfa a Városháza téren és adventi gyertyagyújtás a Márton Áron téren.

„Az, hogy milyen eszközökkel tudunk megfelelő ünnepi hangulatot teremteni, pénzfüggő. Például a fényfestés az épületekre a Patkóban elmarad, mivel most összesen nincs annyi pénzünk, mint amennyibe az került. Próbáljuk kihozni a legtöbbet a szituációból, ez az egész olyan, mint amikor a kovid volt. A szabályok rákényszerítettek alternatív gondolkodásra, ugyanez van most is, a rendelkezésre álló kevés pénzösszeg kényszerít rá, hogy megpróbáljunk olyan megoldásokhoz nyúlni, amivel ünnepi hangulatot tudunk teremteni kevés pénzből” – mondta el a sajtószóvivő.

Az már biztos, hogy a karácsonyi díszkivilágítás csak a városközpontban lesz felszerelve, a szilveszteri 0 lejes büdzséből természetesen nem telik majd tűzijátékra és koncertre sem. 

Kiemelt kép: Szabó Apor