Fáklyákat a kézbe, induljon a menet!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóját ünnepeljük az idei október 23-ai megemlékezésen. A szokásokhoz híven, Székelyudvarhelyen fáklyás felvonulás indul a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt található régi mozi épületétől, itt lesz majd a gyülekező és a fáklyaosztás 18 órától, és innen indul a menet a Márton Áron téri megállóig, a Barikád a szabadságért szabadtéri tárlatig.

Ennek megtekintése után a Barátok Temploma mellett található Üldözöttek és áldozatok emlékműnél ünnepi megemlékezés lesz, beszédet mond Gálfi Árpád polgármester és Soós Zoltán, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, illetve közreműködik a Role zenekar.

Ha az ünnepélyen koszorúzni szeretnél, szándékodat jelezd október 20-ig a 0266.218.145/1920-as belső telefonszámon – hívják fel a figyelmet a szervezők.

Hogy ünnepi hangulatba kerülj,

már október 21-én tehetsz érte, hiszen a Művelődési Ház koncerttermében rendhagyó történelemórát tart dr. Fodor János, a BBTE Magyar Történeti Intézetének oktatója Tiltott lázadás? Magyar rockzene a kommunizmusban címmel. Előzetes bejelentkezéssel – amelyet a 0266-218-147-es telefonszámon tudsz megtenni – ezt már tanítási időben megnézheted, de akár aznap este 18 órától is.

Másnap, szombaton, október 22-én Arccal felfelé! címmel hallhatsz „mai gondolatokat” az 1956-os forradalom és szabadságharc fiataljainak emlékére 18 óra 30 perctől a Művelődési Ház előtti téren.

És ha még a fáklyás felvonulás előtt is programra vágysz, akkor vasárnap 17 órától a Székelyföldi Filharmónia ünnepi szimfonikus hangversenyét hallgathatod meg a Stúdió Mozi nagytermében. A hangverseny ingyenes a bérlettel rendelkezőknek, jegyek a helyszínen válthatók.

Kiemelt kép: archívum