Fákat csavart ki, házakat gyújtott meg a vihar (frissítve)

A Hargita megyén átsöprő piros erősségű vihar fákat döntött ki, a villámlástól házak gyúltak ki szerda délután.

Csíkszeredai látkép. (Facebook)

Nagyon sok sürgősségi hívás érkezett a 112-re, a hivatásos tűzoltók Székelyudvarhely, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós területén, valamint Libán térségében, Gyergyóújfalu községben avatkoznak közbe az útra, autókra, gázvezetékre, villanyvezetékekre dőlt fák eltakarítása végett. Ugyanakkor villámcsapás okozta háztüzet oltanak Gyergyószentmiklóson, Siménfalván és Csíkszeredában. A Székelyudvarhely környéki önkéntes civil tűzoltók is segédkeznek az úttestre/autókra dőlt fák eltávolításában – közölte Alina Ciobotariu, a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU) szóvivője.

Farkaslaka bejárata Korond felől. Fotó: Bartha Arnold (Facebook)

Az udvarhelyszéki sofőrök Facebook-csoportjában konkrétan Farkaslaka korondi bejáratát emlegették, hogy fák estek az útra, erről fényképet is tettek fel. A megyén áthaladó országutakért felelős igazgató, Cătălin Romanescu megerősítette ezt az információt, elmondása szerint a fákat máris eltávolították, normálisan lehet közlekedni, további hasonló esetek a Gyilkos-tónál és Gyimesfelsőloknál voltak tudomása szerint.

Fotó: Sándor Csilla (Facebook)

Az udvarhelyi sofőrök a város területén „egy Bethlenfalván kidőlt fáról”, a „terelő felőli blokkoknál” egy autóra dőlt fáról értesítették egymást, utóbbihoz fényképet is csatolt egy kommentelő, innen tudjuk, hogy az Imparnál történt, és hogy a helyi rendőrség biztosítja a helyszínt.

Fotó: Fazakas Szabolcs (Facebook)

Szejkén a Mini Erdély Parknál is rongált a vihar, az épületmakettek nem, viszont megsérült egy óriás skorpió- és néhány bogármakett, egy autónak betört az ablaka, az utakra száraz faágak estek. Nincs személyi sérülés, de a rajzfilmgyártás szünetel – írja Facebook-oldalán Fazakas Szabolcs.

Frissítés (16 óra)

A székelyudvarhelyi Budvár utcában egy fűzfa lombját kellett levágniuk a tűzoltóknak, a Tamási Áron utcában pedig az egyik ház udvarán a gázvezetéket kellett egy fa alól felszabadítaniuk.

Fotó: ISU Harghita

A Libánon több fenyőfát is el kellett távolítani, melyek keresztben elállták a megyei utat.

Ha további információkat kapunk, cikkünk frissül.