Fahéjas, de nem tejbegríz. Mi az?

Lesz éjféli mise, vásárvonat, mentős Mikulás, karácsonyi koncertsorozat, forralt bor, minden, mi szem-szájnak ingere – a tavalyi szerényebb karácsonyi vásár után idén egy hatnapos rendezvénysorozattal készül a városháza. 

Fotók: Magyari Tímea

Advent utolsó vasárnapján, a negyedik gyertya meggyújtásával kezdődik az idei karácsonyi vásár, és egészen december 24-éig tart, naponta 11 órától 20 óráig, december 24-én 11 órától 14 óráig lehet látogatni.

Elsősorban kézműves, helyi termelők által készített termékeket találnak majd az ide látogatók, de a forralt bor, a forró tea és a karácsonyi ízvilágú termékek sem maradnak el, ígéri Pálfi Kinga alpolgármester, hozzátéve, a hat nap alatt nemcsak a testnek lesz mindenféle földi jó, hanem a léleknek is próbálnak valamit nyújtani, éppen ezért kulturális rendezvényeket is terveztek.

A program szerint

Vasárnap, december 19-én délután 17 órától lesz a vásárnyitó adventi gyertyagyújtás Ambrus István, római katolikus plébános gondolatai és a szombatfalvi Szent György Plébánia kórusának kíséretében.

Az első nap, hétfőn este 18 órától Kubinyi Júlia népdalénekes adventi koncertje lesz a frissen felújított belvárosi református templomban. 

Kedden, a vásár második napján a Székelyföldi Filharmónia művészei fognak karácsonyi koncertet adni 18 órától a városháza Szent István termében, 19 órától pedig a 25 éves Hálaluja ifjúsági zenekar ünnepi koncertje lesz a Szent Miklós templomban. 

A szerda a gyerekeké: este 18 órától a kolozsvári Karaván együttes fog koncertezni a Stúdió moziban, és ide fog megérkezni a mentős Mikulás is, aki a Patkóban is megáll majd, ígérik a szervezők.

Csütörtökön a kolozsvári Puck bábszínház előadását nézhetik meg az érdeklődők 12 és 17 órától a művelődési ház nagytermében, 18 órától pedig Kristóf Béla és Kaló Erwin karácsonyi koncertjét lehet meghallgatni a Patkóban.

Az utolsó nap, december 24-én délután 16 órától a könyvtárban lesznek angyalváró programok, este 23 órától pedig éjféli szentmise lesz a Patkóban – ismertette Simon Mária Tímea, a művelődési ház igazgatója. 

Emellett minden nap meglepetéssel készülnek, ígérte Pálfi Kinga alpolgármester, hozzátéve, aki kíváncsi rá, érdemes sötétedés után ellátogatnia a Patkóba. 

A vonatot már a vásár kezdete előtt elindítják, december 17-étől kezdve minden nap 17 órától este 20 óráig félóránként indul a Patkóból, érintve a Tompa László utcát, a Vár utcát, majd a művelődési háztól a Kossuth Lajos utca fele veszi az irányt, a II. Rákóczi Ferenc utcai körforgalomban megfordul, és visszatér állomásozni a Patkóba. 

Állandó kiállítás lesz a betlehemi csillaggal jelölt, nemezből készült szentcsalád a református kollégium kapualjában, és fényképezkedésre is lesz lehetőség a Retroboothnál és a Patkóban felállított fénykapunál.

Újságírói kérdésre az alpolgármester elmondta, „az érvényben lévő szabályok” szerint lehet majd bemenni a vásár területére, hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezte. Az új, 11-én elfogadott szabályok szerint a vásárok területére csak a Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek (teljes átoltottság, betegségen átesettség, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszt) léphetnek be, és a rendelkezésre álló tér 50 százalékát használhatják. 

Az év utolsó napját sem hagyják programok nélkül, a járvány előtti időszakhoz hasonlóan koncerttel és tüzijátékkal várnak – ígérték a szervezők.