Fagyi otthon?

Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Mindannyian ismerjük azokat a nagyon meleg nyári napokat, amikor nem vágyunk semmi másra, mint egy hűvös szoba falai közt elfogyasztott jó hideg fagyira.

És talán, picit mindannyian habozunk, amikor sok-sok íz közül kell választani, hiszen egy kicsit mindegyiket megkóstolnánk. Mi gondoltunk erre, és három különböző ízű fagyi receptjét hoztuk most el. Valamint megmutatjuk azt is, hogy mitől lesz az otthoni fagyi is igazán selymes és krémes. Gyorsan elkészíthető, fincsi édességek, amikhez nem kell a meleg sütő mellett állni. Az utolsó receptünkkel pedig azoknak is kedvezünk picit, akik vigyáznak a nyári alakjukra.

Mangós-málnás parfait

Hozzávalók:

Elkészítés:

A fagyinkhoz a tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és addig mixereljük, amíg egy krémes masszát kapunk. A mangóból, a cukorból és a citrom levéből gyümölcspürét készítünk, és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük a mangót túl hosszú ideig, mert megváltozik az íze és be is barnul!

Egy kalácsformát kibélelünk fóliával (úgy hogy a fólia a tepsi mindkét felén kilógjon, így fogjuk majd tudni kiemelni a fagyit a formából), beleöntjük a tejszínes massza felét, belecsurgatunk a mangópüréből, majd friss málnákat szórunk bele. Ezután jöhet újra a tejszínes massza, a mangópüré és újra friss málnák.

A fagyi tetejére is fóliát teszünk, így helyezzük 6-8 órára a fagyasztóba. A mangó helyett ízlés szerint használhatunk bármilyen más gyümölcspürét. A sűrített tejet pedig semmiképp ne hagyjuk ki a receptből, mivel egyrészt ez adja a fagyi édességét, másrészt pedig ettől lesz selymes állagú.

Tiramisu fagyitorta

Hozzávalók (8 személyre):

Elkészítés:

A 100 gramm kekszet összetörjük és az olvasztott vajjal elkeverjük. Ez lesz a tortánk alapja, így egy kifóliázott tortaforma aljába nyomkodjuk, és néhány percre a fagyasztóba tesszük.

A kávélikőrből, a vízből és az instant kávéból szirupot főzünk, hagyjuk picit kihűlni, majd kekszes alapot jól meglocsoljuk vele. A csokit a tejszínnel felolvasztjuk, és vékony rétegben a szirupos kekszre kenjünk, majd a torta alapját újra a fagyasztóba helyezzük.

Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a tojások sárgáját, az egész tojásokat és a cukrot vízgőz fölött egy mixerrel addig habosítjuk, amíg kifehéredik, és a térfogata a háromszorosára nő. A tejszínt a mascarponéval és a kávélikőrrel felverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Kivesszük a tortaformát a fagyasztóból, beleöntjük a krémünket, a félretett kekszeket megmártjuk a maradék kávészirupban, és a mascarponés masszába szórjuk. 6-8 órára megy a fagyasztóba.

Mielőtt tálalnánk, szórjunk rá keserű kakaót, és díszítsük ízlés szerint habcsókokkal, csokiforgáccsal.

Epres-bazsalikomos fagyi

Hozzávalók (4 főre):

Elkészítés:

Ehhez a fagyihoz szükségünk lesz egy jó minőségű késes aprítóra, ami megbirkózik a fagyasztott gyümölccsel. A fagyasztott epret, a bazsalikomot és az édesítőt az aprítóba tesszük, és lepürésítjük. Figyeljünk arra, hogy ha szükséges, néhányszor egy spatula segítségével kaparjuk vissza a gyümölcsöket az edény faláról az edény aljába.

Ha kész, akkor egy kis tejszínnel fellazítjuk, egy rövid ideig újra mixereljük, és azonnal tálaljuk is. Ehhez a fagyihoz is használhatunk bármilyen bogyós gyümölcsöt: szedret, málnát, erdei gyümölcsöt, ribizlit. Ez utóbbi esetében használjunk picit több cukrot vagy édesítőt, mert maga a gyümölcs sokkal savanykásabb, mint az eper.