Ezzel védenének meg a szerencsejáték-függőségtől

A szenátus kedden egyhangúlag elfogadott egy olyan jogszabálymódosító javaslatot, amely többek között előírja, hogy a szerencsejátékokra vonatkozó engedélyeket a települések lakosságszámának függvényében adják ki. Eszerint 20.000 lakosra legfeljebb egy játékszalon juthat, írja a romaniatv.net-re hivatkozva a Transtelex

A javaslat azt is előírja, hogy „a tervezett helyiségek legfeljebb 50 méterre lehetnek a város/község közigazgatási határától”. Továbbá ezek nem lehetnek 300 méternél közelebb az iskolákhoz, iskolai bentlakásokhoz, játszóterekhez, parkokhoz, kulturális, művészeti, egészségügyi, szociális, vallási létesítményekhez.

Annak érdekében, hogy „megvédjék a játékosokat a szerencsejátékkal kapcsolatos függőség és jelentős pénzügyi veszteségek kockázatától”, korlátoznák a játékgépek számát is. Az egy helyen, ugyanazon gazdasági szereplő által üzemeltetett gépek maximális számát 75-ről 20-ra csökkentenék.

Továbbá a kiskorúak hozzáférésének engedélyezése olyan szabálysértésnek minősülne, melyért első alkalommal 100.000 és 200.000 lej közötti pénzbírsággal, azaz a hatályos összeg kétszeresével lenne büntetendő az üzemeltető. A második kihágás esetén hat hónapra felfüggesztenék az üzemeltető szerencsejáték-engedélyét, a harmadik kihágás esetén pedig három évre visszavonnák az engedélyt.

A törvényjavaslat a képviselőház elé kerül, döntő házként a testület hoz majd végleges döntést az ügyben.

A kiemelt kép illusztráció / forrás: unsplash.com / fotó: Erik Mclean