Ezzel hangolhatnak a Hargita Ralira az autósport szerelmesei

Fotó: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Az 1912-ben megrendezett Budapest-Konstantinápoly túraautó versenynek állít emléket a korabeli fotókból, dokumentumokból és újságcikkekből álló, Kalandra fel! című kiállítás, amelynek megnyitója az idei Hargita Rali megnyitójával egy napon, április 28‐án, csütörtökön lesz, 17 óra 30-től, a művelődési ház kis kiállítótermében.

Jó, jó, de mi az a Budapest-Konstantinápoly túraautó verseny?

A XX. század elején nagy divatja volt a hosszú távú túrautaknak, melyek során az új közlekedési eszközök műszaki képességeit lehetett felmérni és bemutatni. Az ilyen jellegű megmérettetések közül az 1907-es Párizs–Peking túraút a legismertebb. Közép-Európában a Henrik porosz herceg által életre hívott, s az ő nevét viselő, több országot átívelő megbízhatósági versenyek révén fejlődött a motorsport. 1909-ben Magyarországot is érintette a futam, amely arra sarkallta a Magyar Automobil Club képviselőit, hogy hasonló rendezvényeket szervezzenek.

A kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai iránymutatásával és a bukaresti Liszt Intézet segítségével készült el, eddig Bukarestben, Budapesten, Isztambulban és Szófiában mutatták be. Az udvarhelyi tárlatot Alexandru Dobai autós újságíró, a The World Rally Guide szerzője, Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója, és Balázs Attila fotós, a RallyPhoto Hunters alapítója, és a Face to Face Egyesület elnöke nyitja meg.

Az első világháború előtt több nagyszabású túrára került sor: Tátra–Adria túraút, túraút a Kárpátokba, stb. Ezek közül az első, amely az egész balkáni régiót átszelve Konstantinápolyban ért véget, 1912. június 29.–július 6. között zajlott le. Az időközben a Királyi címet felvevő autóklub rendezvénye az akkori útviszonyok között úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett – áll Négyesi Pál, a kiállítás kurátorának leírásában.

Romániai viszonylatban különös párhuzamokat fedezhetünk fel a 110 évvel ezelőtti autós túraút és a napjainkban megrendezett versenyek között. Ugyanis számos akkori helyszín a napjainkban is autóversenyeknek ad helyet. Így Brassó főtere, ahol a jelenlegi raliversenyekkor ugyanott mutatják be a közönség számára az autókat, mint az autóversenyek hajnalán. Emellett a szinajai Caraiman Hotel előtti részt is megemlítik közleményükben a kiállítás Udvarhelyre hozásának kezdeményezői, a RallyPhoto Hunters ügynökség és a Face to Face Egyesület, ahol a jelenlegi raliversenyek szervízparkja van, és Kolozsvár főterét, illetve Hargita megyét, amelyen szintén áthaladt a Budapest-Konstantinápoly túraautó verseny.