Ezután a Kauflandhoz is viheted a hulladékod

Több romániai város után a székelyudvarhelyi Kaufland előtt is üzembe helyezték az újrahasznosítható csomagolásokat gyűjtő konténert. A berendezésbe üres üvegeket, legtöbb háromliteres PET palackokat, és legfeljebb egyliteres alumínium dobozokat lehet bedobni.   

Fotók: SZABÓ Apor

Az üzlet bejáratától jobbra található önkiszolgáló berendezés a fent említett anyagokért cserébe kuponokat ad, amit az üzletben használhatsz fel. A Kaufland leírása szerint akár 60 csomagolást is képesek feldolgozni percenként a tartályok, és egymás után vegyesen is lehet pakolni a különböző anyagokat, mert az azonosítja őket, és a különböző anyagokhoz rendelt kukába irányítja. 

A behelyezett hulladék sértetlen, üres és tiszta kell legyen. A törött üveg nem jöhet szóba, az összenyomott palackokat, alumínium dobozokat sem fogadja el a gép. Azonban, ha belefújunk, akkor még van rá esély.

A tisztaságot is elég komolyan veszi, kevés maradék narancslé miatt is hibaüzenetet ír ki. 

A kedvezményért legalább öt csomagolást kell bedobnod a gépbe, de egyenként is nyomtat bizonylatot róla – akkor is, ha többet dobnál be egymás után, de nem vagy elég serény hozzá. A Kaufland munkatársai elég bizonytalanok voltak, amikor arról kérdeztük őket, hogy abban az esetben jár-e a kedvezmény, ha több cédulából jön ki az ötös szám, például 1-1-3 (lásd a képen), bár logikus lenne, másként miért nyomtatna egyenként kupont a gép.

Ha ötnél több palackod, üveged vagy dobozod van, azt se hagyd otthon, a következő ötre megint jár a kedvezmény. A későbbiekben ezekből egy vásárlás alkalmával akár többet is felhasználhatsz, azonban egy megvásárolt termékhez csak egy kupont társíthatsz. 

Nem árt, ha nem a hónap végén akarsz megszabadulni az összes szelektív hulladékodtól, mert a kuponok mindig csak a hónap végéig érvényesek megadott termékekre, és megeshet, hogy a választék már nem lesz a legnagyobb. Augusztus 31-én, kedden reggel a Cif Perfect Finish termékeibÅ‘l – amire az ehavi kedvezmény szólt –, mindössze egyetlen darab volt a polcon.Â